Obilježena 31 godina od srpskog stradanja u Bradini /VIDEO/

Svetom liturgijom u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje, u Bradini je obilježena 31 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je na najbrutalniji način, od strane hrvatsko-muslimanskih snaga, ubijeno 48 srpskih civila.

Preživjeli Srbi iz Bradine svake godine dođu u ovo mjesto i prisjećaju se da su se tih strašnih dana saplitali o leševe najmilijih, kao i da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Rome koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela.

Predsjednik Udruženja Konjičana RS Zoran Pologoš rekao je da Bradini, mjestu srpskog stradanja, danas živi dvoje Srba od predratnih 700, te da za zločine na srpskim življem na području Konjica ne postoji ni jedna pravosnažna presuda.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prošle godine realizovao projekat “Atlas zločina” u kojem su zapisane sve istorijske činjenice o srpskom stradanju na području Konjica.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *