Nije bilo spornih pošiljaka meda

Republička inspekcija za hranu kontroliše med prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu, a u ovoj godini su sve uzorkovane pošiljke bile uredne, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Preko graničnih prelaza i carinskih ispostava u Republici Srpskoj uvezeno je svega 19 pošiljaka meda.

“Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, došlo je do značajnog povećanja uvoza meda iz Turske, čija prosječna cijena iznosi 4,6 KM po kilogramu, što s pravom budi sumnju kod potrošača u kvalitet tog meda. Tragom ove informacije, analizirano je porijeklo pošiljaka koje se uvoze preko graničnih prelaza u Srpskoj gdje je utvrđeno da je od 19 pomenutih pošiljaka 12 bilo porijeklom iz Srbije, četiri iz Hrvatske, a svega tri iz Turske”, naveli su u Inspektoratu.

U unutrašnjem prometu inspekcija za hranu vrši kontrolu u maloprodajnim objektima, na način da prilikom uzorkovanja bira proizvode sa nižom cijenom, a koja može biti osnov za sumnju u kvalitet.

“Do sada u marketima nismo uočili med po cijeni od 4,6 KM po kilogramu, a ukoliko ga uočimo biće kontrolisan. U proteklim danima iz maloprodaje u marketima je uzeto 10 uzoraka meda za analizu. Do sada su završene tri analize čiji rezultati su bili uredni”, istakli su u Inspektoratu.

Kontrolu domaćih proizvođača meda vrši i veterinarska inspekcija u primarnoj proizvodnji, odnosno u pčelinjaku i u punionicama, u pogledu mikrobiološke ispravnosti i prisustva ostataka štetnih materija, kao i kvaliteta.

Proizvođači meda u procesu samokontrole, u skladu sa propisima o hrani, vrše redovne analize meda putem ovlaštenih laboratorija.

“Prodaja meda od neregistrovanih proizvođača koji prodaju takozvani domaći med bez deklaracije i van prodajnih mjesta dovodi do toga da se na tržištu pojavljuje med lošijeg kvaliteta koji nije prošao potrebne kontrole. Zbog toga potrošačima preporučujemo da med kupuju isključivo kod registrovanih proizvođača i apelujemo da prijave inspekciji sve slučajeve u kojima imaju saznanja da lica prodaju med sumnjivog kvaliteta, bez deklaracija i van prodajnih mjesta”, naglašavaju u Inspektoratu.

U ovoj republičkoj instituciji zaključuju da, imajući u vidu da je tržište BiH jedinstveno, te da sve što se uveze preko graničnih prelaza u Republici Srpskoj može biti prometovano i na tržištu Federacije BiH i obrnuto, od ključnog značaja je da svi kontrolni organi u postupaju na istovjetan način.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *