“Neophodan novi sistem obračuna plata” /VIDEO/

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić istakao je da je povećanje najniže plate u Srpskoj napravilo značajan iskorak, ali da je kod većine poslodavaca riješeno samo pitanje najniže plate, te da je neophodan novi sistem obračuna plata.

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Ružičić je podsjetio da je u sektoru tekstila, kože i obuće zaposleno oko 12.500 radnika, uglavnom ženske radne snage.

“To je radno intenzivna, a nisko akumulativna grana u kojoj se rade uglavnom doradti lon poslovi, tako da je mala akumulacija kapitala. Prosječna plata u prošloj godini, prema podacima Poreske uprave, bila je 963 KM, što je niže od prosječne plate u prerađivačkoj industriji, koja je prošle godine bila 1.045 KM”, rekao je Ružičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je osnovni problem što u sektoru tekstila, kože i obuće, kao i drugim granama privrede, nije potpisan granski kolektivni ugovor, pa je samo 20 odsto radnika pokriveno kolektivnim ugovorom na nivou kompanije.

“Svi ostali konzumiraju samo prava iz Zakona o radu”, naveo je Ružičić.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Srpske Goran Savanović istakao je da je u ovoj oblasti zaposleno oko 60.000 radnika, od čega 40.000 u trgovini.

“Povećanje najniže plate u Republici Srpskoj je radnicima u trgovini donio dosta dobroga. Prosječna plata u trgovini u martu je 1.250 KM, a u ugostiteljstvu oko 100 KM manje”, rekao je Savanović.

On je naveo da su najveći problemi u ovim oblastima nedostatak radne snage, rad tokom praznika, koji nije adekvatno plaćen, te rad nedjeljom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *