Mišić: Novim sistemom obračuna plata izbjeći sivu zonu

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je za Srnu da je Srpskoj neophodan novi sistem obračuna plata kako bi bila izbjegnuta siva zona, te onemogućeno da radnici rade za najnižu platu, dok njihovi poslodavci ostvaruju ekstra profit.

“Dvije godine smo pravili analize, konsultovali naučnu zajednicu, sagledali iskustva susjednih zemalja. Kada se uredi sistem plata, bilježi se zdrav privredni rast i funkcionisanje socijalnih fondova”, rekla je Mišićeva povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

Prema njenim riječima, taj sistem bi utvrdio početne osnovne plate, u skladu sa zadacima na radnom mjestu, odnosno stručnom spremom potrebnom za to radno mjesto.

“Time bi onemogućili da se institut najniže plate zloupotrebljava, odnosno dobili bismo opravdan rast plata za svako zanimanje. To je težak posao, za njega je potreban konsenzus, vjerujem da je Vlada opredijeljena da taj posao dovedemo do kraja”, naglasila je Mišićeva.

Ona je podsjetila da su univerzalna prava za svakog radnika pravo na topli obrok, regres, godišnji odmor, uvećanje na osnovu minulog rada, plaćanje prekovremenog i rada noću, za državne i vjerske praznike…

Međutim, dodala je ona, praksa je da se zaobilazi značajan broj prava za koje se sindikat izborio.

Povodom Međunarodnog praznika rada, Mišićeva je navela da je prošla godina bila važna za sindikat jer je došlo do značajnijeg povećanja najniže plate, a zahvaljujući tome i do povećanja prosječne plate.

“Naravno da je 900 KM nedovoljno, ali veći problem je što se institut najniže plate zloupotrebljava na najgrublji način, pa i dalje imamo gotovo trećinu radnika koji rade za najnižu platu”, istakla je Mišićeva.

Ona je dodala da je to suprotno Zakonu o radu i poreskim zakonima, te navela da su poslodavci koji su bili protiv povećanja najniže plate ostvarili značajnu dobit, koju su zaradili njihovi radnici.

“Nismo mi protiv dobiti, ali smo protiv toga da poslodavci udvostruče dobit, a ništa ne usmjere u plate radnika. U prerađivačkoj industriji dobit je rasla 26 odsto u odnosu na godinu ranije, u građevinarstvu plate jedva prelaze 1.000 KM, a dobit je povećana 40 odsto”, rekla je Mišićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *