“Neodgovoran potez Durakovića, istraga protiv imama ne može biti obustavljena” /VIDEO/

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je za Srnu da je neodgovoran poziv potpredsjednika Republike Srpske Ćamila Durakovića da se obustavi istraga protiv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice /IZ/ Kozarac Amira Mahića.

“Ne može bilo ko da utiče da se jedna takva istraga obustavi i ovakvo pozivanje Durakovića moglo bi biti posebno krivično djelo – trgovina uticajem, jer sa pozicije koju ima vrši uticaj na organe gonjenja”, pojasnio je Petković koji je advokat.

Petković je rekao da nije siguran da li je izjava Durakovića stvar neznanja ili je smišljena, ali je pojasnio da se istraga o krivičnim djelima javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje, kao i povreda ugleda Republike Srpske ne može obustaviti jer se sprovodi po službenoj dužnosti, te je predviđena novčana ili zatvorska kazna.

On je napomenuo da je potrebno raditi na pomirenju, ali da je posebno zabrinjavajuće kada poruke mržnje dolaze od predstavnika vjerskih zajednica, što za posljedicu ima još veću netrpeljivost između naroda.

“Teško je onom ko ima mržnju u mislima zabraniti da je iznese u javnost. Nijednim zakonom se ne može zabraniti. Bitno je vršiti prevenciju. Kada se propisuju zatvorske kazne, to je preventivno djelovanje da se mržnja iskorijeni”, naveo je Petković.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković saopštio je danas da od svih organa vlasti traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac Amira Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem, apeluje na razumno odlučivanje te poziva na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje.

Mahić je tokom vjerske službe 27. januara Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *