“Nametanje odluka nikada nije donijelo dobre rezultate” /VIDEO/

Od danas predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija. Otkazana je i sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Odgođene su i sjednice dvije komisije Parlamentarne skupštine BiH. U Stranci demokratske akcije kažu da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti održana u septembru, bez obzira hoće li doći poslanici iz Republike Srpske ili ne.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su na jučerašnjem sastanku svako nametanje na nivou BiH. Na osnovu zaključaka koje su usaglasili predsjednici političkih partija sa sjedištem u Srpskoj koje imaju narodne poslanike, danas u Banjaluci održana sjednica Kolegijuma NS RS. Posebna sjednica Parlamenta Srpske u petak i biće zatvorena za javnost. Lideri u Srpskoj neće se povući. Sjednica u petak pokazaće jedinstvo, kaže Nedeljko Čubrilović.

Inckova odluka najviše ide u prilog Izetbegoviću i SDA, poručio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, odgovorajući na prozivku Nermina Nikšića. Prvi čovjek SDP-a je naime opozicionim političarima u Srpskoj poručio da se zna ko je “glavni baja”, aludirajući na Milorada Dodika.

Komentarišući nedavnu odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Aleksandar Vučić danas kaže da nametanje bilo kakvih odluka spolja nikada dobro ne može donijeti. Najavio je sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom za 4. avgust.

Istovremeno nastavljeno je potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke visokog predstavnika širom Republike Srpske, ali i Srbije. Potpisivanje peticije za ukidanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida počelo je danas u Beogradu, te Subotici.

“Incka već iduće nedelje treba da zameni (Kristijan) Šmit koji za stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusiju i Kinu “ne postoji”, a za Srpsku, koja čini pola BiH, “samo je gost”, rekao je politikolog Nenad Kecmanović. Kecmanović kaže da, nažalost, ne veruje da možemo očekivati brži izlaz iz sutacije nastale odlukom Valentina Incka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *