Nakon praznika pogoršana epidemiološka situacija /VIDEO/

U Republici Srpskoj u protekla dva dana kod 603 lica je potvrđena zaraza virusom korona korona, a prijavljeno je 19 smrtnih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Prema mjestu prebivališta, tokom ovog perioda u Banjaluci su  novozaražene 402  osobe , a u Bijeljini je u prethodna dva dana zaraženo ukupno 121 lice.

Dom zdravlja Bijeljina organizovaće od utorka do četvrtka, 11. do 13. januara, vakcinaciju građana drugom i trećom dozom vakcine protiv virusa korona. Građani će moći da prime drugu dozu vakcina “fajzer” i “sinofarm” u utorak, 11. januara, u vakcinalnom centru Doma zdravlja od 7.30 do 14.30 časova.

Nakon praznika epidemiološka situacija je pogoršana. Imamo novi talas pandemije sa velikim brojem oboljelih sa dominanntnim novim virusom koji se veoma lako širi, rekao je Mladen Šukalo, doktor Doma zdravlja u Banjaluci, za RTRS.

S obzirom da je ovo period gripa i akutnih respiratornih infekcija, Šukalo preporučuje građanima da pri pojavi blagih simptoma kao što su opšta slabost, bolovi u mišićima, blago povećanje temperature prate situaciju i da ne moraju odmah da idu u ambulante, ali mogu kontaktirati porodične ljekare.

Redovi ispred kovid ambulanti u Srbiji nisu se smanjivali ni tokom vikenda. Više od trećine testiranih bilo je pozitivno na koronavirus, pokazuje statistika. “Veliki broj ljekara, medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja zaraženo je kovidom, što prijeti da ugrozi proces rada u zdravstvenim ustanovama, izjavio je za TV Pink direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

PCR test više neće biti obavezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje kovida-19 i dobijanje EU-ove digitalne kovid potvrde, najavio je u ponedjeljak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš. Rekao je i da će nove mjere, prilagođene novoj varijanti, stupiti na snagu noćas u 24 sata. U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postotak pozitivnih među testiranima je 36,33 posto.

Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom od danas se skraćuje sa 10 na sedam dana, osim za osobe koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

U Sloveniji je prošle godine za rad od kuće bilo prijavljeno 217.428 ljudi, što je 100 puta više nego u 2019, prije epidemije virusa korona.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.