Koronavirus u BiH: 242 novozaražena i 13 preminulih /VIDEO/

U posljednja 24 časa u RS  izvršeno je testiranje 544 laboratorijskih uzorka, a novi virus korona  potvrđen je kod 51 osobe u RS.

Prema mjestu prebivališta, 10 osoba je iz Banjaluke, devet iz Gradiške, po pet iz Bijeljine, Višegrada i Teslića, četiri iz Foče, dvije iz Zvornika i po jedna iz Berkovića.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o ženama starije životne dobi iz Trebinja i Banjaluke.

Postoji mnogo načina da zdravstveni radnici razlikuju kovid od influence, a prvenstveno se kreće od kliničke slike, istakla je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović. – Pomaže nam i laboratorijska dijagnostika, kada izvadimo krv, onda vidimo parametre koji su drugačiji. Isto tako, vidi se kada uslikaju pluća, jer je vrlo karakteristična slika kod kovida.

Na kraju, tu je i pi-si-ar testiranje i za grip, i za kovid, koji će diferencirati o čemu se radi ili da li se možda radi o paralelnoj infekciji – navodi Aćimovićeva.

Iz Instituta kažu da se na jesen očekuje povećanje broja slučajeva te da je pridržavanje epidemioloških mjera još značajnije.

U protekla 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1513 uzoraka, od kojih je 191 pozitivan na koronavirus.U protekla 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 11 novih smrtnih ishoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *