Ulaganja FZO ove godine povećana za osam miliona KM /VIDEO/

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske Dejan Kusturić rekao je danas da je Fond ove godine za finansiranje zdravstvene zaštite osiguranika na području Bijeljine uložio oko 33 miliona KM, odnosno osam miliona KM više.

“Očekivali smo da će ta sredstva od osam miliona KM značajno pomoći da se stabilizuje situacija u bijeljinskom Domu zdravlja i Bolnici `Sveti vračevi`, ali pandemija virusa korona je napravila to što je napravila, pa smo snage usmjerili na što uspješnije liječenje oboljelih od kovida 19”, rekao je Kusturić novinarima nakon posjete bijeljinskom Domu zdravlja.

On je ocijenio da Dom zdravlja i bijeljinska bolnica opremljene i da imaju sve materijalne, kadrovske i tehničke mogućnosti kako bi zadovoljili potrebe osiguranika.

Kusturić je istakao da se i bolnica i Dom zdravlja u Bijeljini uspješno nose sa svojim zadatkom kada je riječ o virusu korona.

“Svi možemo imati sigurnost i građani i Fond, koji plaća ta sredstva, da imamo stručan kadar”, rekao je Kusturić.

On je izrazio nadu da će dolaskom vakcine protiv virusa korona i usvajanjem svih zaštitnih mjera što prije da se krene i sa nekim drugim stvarima kojima se Bolnica i Dom zdravlja bave pri liječenju drugih bolesti.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin rekla je da je saradnja sa Fondom izuzetno dobra.

Zahvalivši se Kusturiću na posjeti, Đukinova je naglasila da je to od izuzetnog značaja i za 78.168 verifikovanih osiguranika.

“Od sutra nam kreće i registracija i preregistarcija, te ćemo uložiti sve napore da povećamo broj osiguranika, na osnovu čega ćemo, sigurna sam, imati još veću finansijsku pomoć Fonda”, rekla je Đukinova.

Kusturić se prethodno obišao i bijeljinsku Bolnicu “Sveti vračevi”.

KUSTURIĆ: BIJELjINSKA BOLNICA POUZDANA ZDRAVSTVENA USTANOVA

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić izjavio je danas da je Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini pouzdana zdravstvena ustanova za osiguranike u regiji zahvaljujući njenoj opremljenosti i kadru.

“Opremljenost, kadar i svi uslovi u bijeljinskoj bolnici daju sigurnost osiguranicima da imamo pouzdanu bolnicu i naši građani ne moraju da traže medicinske usluge na drugim lokacijama ili u drugim zemljama”, rekao je Kusturić novinarima.

On je naveo da je Fond ove godine značajno povećao ugovore sa bijeljinskom bolnicom sa 10,5 na 18,5 miliona maraka.

“Očekivali smo da će to biti dovoljno za finansijsku stabilnost bolnice, međutim, desila nam se korona iz koje ova bolnica izlazi sa dobrim rezultatima i uspješno se bori sa tim izazovom, ali nas je to malo usporilo”, rekao je Kusturić i izrazio nadu da će zdravstveni sistem Srpske iz ove situacije izaći jači.

On je dodao da će narednu godinu svi u zdravstvu sigurno dočekati spremniji, kako bi i bolnica osjetila dobar finansijski efekat.

Odgovarajući na pitanje novinara, Kusturić je najavio nabavku većeg broja vakcina protiv sezonskog gripa, što će sufinansirati Vlada Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je novinarima da je direktoru Fonda iznio presjek stanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi i planove za naredni period, od kojih su najvažniji priprema ljudi, prostora i opreme kako bi spremno dočekali očekivano pogoršanje epidemiološke situacije u narednih mjesec dana.

“Zadovoljni smo što smo dobili podršku direktora Fonda zdravstvenog osiguranja za sve aktivnosti koje planiramo da radimo u narednom periodu, pored redovnih aktivnosti bijeljinske bolnice, a to su planovi da naša angio sala uskoro počne da radi svakodnevno, veliki napredak u oftalmologiji, u vaskularnoj hirurgiji, ortopediji i drugim granama medicine”, naveo je Maksimović.

Novinarima se obratila i Joka Arsenović, koja je govorila o svom iskustvu pacijenta u kovid bolnici i pohvalila angažovanje medicinskih radnika.

“Kao jedna od onih koji su preživjeli virus korona pozivam građane da slušaju stručnjake kako bi se zaštitili od bolesti, ali i da ne izbjegavaju odlazak u kovid ambulantu i kovid bolnicu ako je to potrebno”, rekla je Arsenovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *