Korona ponovo bukti /VIDEO/

Ponovo zabrinjavajuće brojke u BiH. Opet se približavamo broju od 1.000 novozaraženih, a 29 ljudi umrlo je od koronavirusa u posljednja 24 sata. Situacija se pogoršava i u Srbiji, bolnice se pune – ljekari upozoravaju da je potrebno smanjiti broj kontakata.

U Bosni i Hercegovini je virus korona potvrđen kod još 894 osobe, od čega 567 slučajeva u Federaciji BiH i 310 u Republici Srpskoj. Preminulo je 29 osoba – 22 u Federaciji BiH i sedam u Republici Srpskoj. Danas je u Brčko distriktu registrovano 17 novih slučajeva koronavirusa. Najviše zaraženih je i danas u Banjaluci- 88, dok je u Bijeljini regsitrovano 27 novozaraženih. Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić upozorio je na pogoršanje epidemiološke situacije, apelujući na neophodnost poštovanja mjera.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS danas je sa radom počeo aparat za separaciju krvne plazme od osoba koje su preboljele virus korona. Krvnu plazmu prvi je danas u Banjaluci dao Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS. Federacija počinje sa primjenom oštrijih mjera. Od danas se rad svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona prema naredbi Kriznog štaba ograničava na najduže do 20 sati. Tuzlanski ugostitelji zbog ove odluke najavljuju proteste.

U susjednoj Srbiji, uprkos vakcinaciji, zaraza bukti. I Patrijarh srpski Porfirije morao je preventivno po savjetu ljekara u samoizolaciju, jer je prethodnih dana bio u kontaktu sa sveštenikom pozitivnim na korona virus. U Srbiji se svakodnevno pojavljuju i nova žarišta, trenutno su to – Ćuprija i Paraćin. U oba grada ubrzano se popunjavaju bolnice, primaju se pacijenti sa sve težom kliničkom slikom.  Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da među onima koji su pobedili koronavirus, ima i pacijenata čija se borba nastavlja. Sada su neki od njih suočeni i sa trombozom.

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano više od  153.000 građana, a istovremeno je Agenciji za lijekove prijavljeno 1166 sumnji na nuspojave – 891 na Pfizerovu vakcinu, 71 na Moderninu, 222 na AstraZenecinu, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *