“Unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini” /VIDEO/

Predsjedavajuća Skupštine Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) Aleksandra Martinović izjavila je danas u Sarajevu da bi unaprijeđenje Zakona o javnim nabavkama, putem usvajanja izmjena i dopuna, trebalo podrazumijevati osnaživanje antikorupcijskih odredbi.

Martinović je dodala da se radi o prijedlogu u čijoj izradi je aktivno učestvovalo civilno društvo u saradnji s radnom grupom koju je formiralo Vijeće ministara. Izvještaji Evropske komisije govore o obavezi dodatnog usklađivanja sa evropskim pravnim okvirom, odnosno sa novim direktivama o javnim nabavkama, a koje u značajnoj mjeri unapređuju transparentnost čitavog ciklusa javnih nabavki, od planiranja do realizacije ugovora.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama predstavljaju jednu vrstu prelaznog rješenja obzirom da je broj potrebnih intervencija u aktulenom propisu, kako bi se izvršila sva potrebna usklađivanja sa evropskim direktivama i kako bi se riješili svi problemi u praksi, daleko prevazilaze nešto što može zvati izmjenama i dopunama.

Poslanik u Parlamentu BiH , Dušanka Majkić kaže da je zakon pretrpio čak tri verzije.

Konferenciju  pod nazivom “Unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini” u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije, organizovao je  Transparency International u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *