Kontrole nabavki skupocjenih motornih vozila

Poreski inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ će ovog i narednog mjeseca vršiti pojačane kontrole nabavke skupocjenih putničkih vozila tokom kojih će utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i “pretvaranja” putničkih vozila u teretna.

U kontrolama će detaljno biti analiziran način korištenja putničkih vozila koja su “pretvarana” u teretna da bi bilo ostvareno pravo na odbitak ulaznog PDV-a, kompletna dokomentacija, putni nalozi za vozila i drugo, pojasnili su iz UIO.

Iz Uprave su podsjetili da je, prema Zakonu o PDV-u u BiH, pravo na odbitak ulaznog poreza moguće ostvariti u slučaju nabavke teretnih vozila ili eventualno putničkih vozila koja će biti korištena isključivo u poslovne svrhe.

Zakonski okvir ne predviđa mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke putničkih vozila koja neće biti korištena u poslovne svrhe.

UIO je pozvala poreske obveznike koji su vršili predmetne nabavke da sami prekontrolišu svoje prethodno predate PDV prijave i uvide da li su pravilno obračunali PDV obavezu.

“Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave da bi u potpunosti ispunili zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola”, poručili su iz UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *