Latinović: Nastavak jačanja pozicije medicinske sestre u društvu

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara danas je sa centralne svečanosti u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini čestitao pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović i najavio da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastaviti da jačaju i unapređuju poziciju medicinske sestre u društvu.

“U vrijeme pandemije izazvane virusom korona medicinske sestre i tehničari su na prvoj liniji odbrane i daju veliki doprinos da cijeli zdravstveni sistem adekvatno odgovori na poteškoće”, istakao je Latinović.

On je naveo da su medicinske sestre i tehničari izloženi zaražavanju i da je u Republici Srpskoj virusom korona zaraženo 1.640 medicinskih sestara, a tri su bolest završile smrću.

Latinović je ukazao na značaj profesije medicinske sestre čiji je glavni zadatak njega bolesnika, ali su i spona između pacijenata i doktora, kao i psihološka podrška pacijentima i njihovim porodicama, što se posebno pokazalo u pandemiji izazvanoj virusom korona.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je novinarima da je ovaj fakultet vodeća institucija u Republici Srpskoj koja obrazuje kadar iz zdravstvenih studija prema savremenom programu koji je usklađen sa međunarodnim normama i time doprinose razvoju ove važne oblasti.

“Sestrinstvo je oblast na kojoj počiva zdravstveni sistem i oni su na prvoj liniji kontakta sa pacijentima, uz pacijenta u bolnici ili kućnoj izolaciji, od početka do kraja. Riječ je o jako važnoj profesiji koja zaslužuje i pokazalo se mora imati fakultetsko obrazovanje”, naveo je on.

Škrbić je ocijenio da je u Republici Srpskoj mnogo urađeno na reformi srednjoškolskog obrazovanja i istakao da srednje medicinske škole treba pretvoriti u zdravstvene škole.

On je dodao da medicinske sestre treba da se organizuju kroz komore sestrinstva i pružio im podršku da rade na daljem jačanju svojih udruženja i da nastave da se školuju i kroz magisterije, doktorate i specijalistička usmjerenja.

U ime domaćina ovogodišnjeg obilježavanja Dana medicinskih sestara i tehničara čestitku je uputio direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović koji je rekao da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi daje veliki značaj medicinskim sestrama i tehničarima koji čine gotovo 50 odsto zaposlenih.

“Medicinske sestre su često zapostavljene od strane ljekara i šire društvene zajednioce i ne vidi se šta sve one rade i sa pozicije direktora bolnice daću sve od sebe da se to promijeni”, rekao je Maksimović novinarima.

On je najavio da će bijeljinska bolnica i dalje raditi na usavršavanju i napredovanju medicinskih sestara.

Čestitke medicinskim sestrama i tehničarima uputio je i Eldin Fišeković u ime Fondacije “Fami”, koja u saradnji sa Ženevskim univerzitetskim bolnicama, realizuje projekat jačanja sestrinstva u BiH, finansiran od Vlade Švajcarske.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić rekla je novinarima da 23 godine rade edukacije za svoje članove kako bi pratili razvoj sestrinstva u svijetu.

Ona je navela da se medicinske sestre u Republici Srpskoj više ne obrazuju na srednjoškolskom nivou, već na fakultetima.

Kostićeva je ocijenila da su medicinske sestre adekvatno odgovorile na pandemiju izazvanu virusom korona i da odgovorno rade svoj posao.

U okviru obilježavanja Dana medicinskih sestara i tehničara u bijeljinskoj bolnici održana je pokazana vježba zbrinjavanja hitnih stanja od Resustitacionog savjeta Republike Srpske, sa tehničarima Urgentnog centra Bolnice “Sveti vračevi” i Službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *