Konstantan rast vodostaja – rijeke napravile probleme /VIDEO/

Danas se bilježi rast vodostaja na svim mjernim stanicama. U sjeverozapadnom dijelu Srpske rijeke su već napravile probleme. Na području Semberije sve rijeke su u riječnim koritima, a zabilježen je rast vodostaja Save. Rastu vodostaji i u FBiH.U Bosanskoj Krupi proglašeno je stanje prirodne nesreće, jer je poplavljen veliki broj stambenih i pomoćnih objekata, kao i putne komunikacije. U Hrvatskoj rastu Sava i Una, meteorolozi najavljuju obilnu kišu.

Obilne padavine posljednjih dana izazvale su brojne probleme u sjeverzapadnom dijelu Srpske. Rast vodostaja zabilježen je danas na svim mjernim stanicama. Vodeni talas na Uni i Sani očekuje se u toku noći. Ima poplavljenih i zaplavljenih stambenih i pomoćnih objekata u Kostajnici, Novom Gradu i Prijedoru.

Sve rijeke na području Semberije su u riječnim koritima, daleko ispod kota redovne odbrane od poplava i za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja, objavljeno je na sajtu grada Bijeljine. Bilježi se rast vodostaja Save. U narednim danima očekuje se rast vodostaja rijeke Save usljed učestalih padavina u našoj zemlji ali i vodenog talasa koji stiže iz Slovenije i Hrvatske.

U Federaciji BiH u porastu su vodostaji pritoke Une. Rastu vodostaji rijeka Sana i Sanica na području Ključa i Sanskog Mosta. Trenutno je najkritičnije u Kulen Vakufu, a prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno. U opštini Sanski Most, u mjestu Alagića Polje rijeka Bliha je poplavila jedan dio naselja i ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata.

Situacija je teška jer kiša neprestano pada pa je pred stanovnicima USK kojima su poplavile kuće i drugi stambeni objekti, još jedna besana noć.

Traje borba s poplavama u nekim dijelovima Hrvatske. U Gračacu se pomoću radnih mašina buše rupe u zemlji kako bi se voda mogla brže povući, a u Obrovcu se ispumpava voda iz dijela grada koji je ograđen zečijim nasipom. Situacija je ozbiljna, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske tokom posjete ovom poplavljenom gradiću. Vodostaj Une i Sane raste, dok su u blagom padu rijeke Kupa i Korana. U porastu je i vodostaj Save kod Jasenovca. Rijeka Una se zbog obilnih padavina izlila iz korita i poplavila Hrvatsku Kostajnicu i okolinu.Voda u Kostajnici nije za piće.

Podsjećamo, meteorolozi su najavlili padavine skoro do kraja maja te su upozorili da se najveći intenzitet padavina očekuje sutra kada su najavljeni pljuskovi sa grmljavinom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *