Mitrović: Digitalizacija doprinosi većoj produktivnosti

Digitalizacija privrede je jedan od pririteta u strategiji Vlade Republike Srpske jer to doprinosi povećanju produktivnosti i konkurentnosti, izjavio je ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Mitrović je naglasio da Vlada Srpske i resorno ministarstvo podstiču firme da sprovode u proces digitalne transformacije u proizvodnim procesima.

“Digitalna tranfsormacija se podrazumijeva u svim sferama društva, a privreda najviše doprinosi punjenju budžeta i zbog toga sa resornog nivoa to i preduzimamo”, rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci gdje je održana konferencija “Digitalna transformacija u privredi Republike Srpske” u organizaciji resornog ministarstva.

Mitrović je zahvalio kompaniji “Huavej” koja je, kako kaže, pomogla Republici Srpskoj kada je riječ o digitalnoj transformaciji.

On je naveo da je dgitalizacija podržana i sa nivoa BiH da bi kompletna regija bila pokrivena digitalnim signalom što je neophodno kako bi se digitalni signal mogao prenositi u cijeloj regiji, odnosno razmjenjivati informacije.

Generalni direktor kompanije “Huavej” za BiH Hu Kun Šu Kun rekao je da je ova kompanija, kao globalni lider u IT tehnologijama, spremna da podijeli svoja znanja, iskustva i tehnologiju sa lokalnom industrijom.

“`Huavej` i Vlada Srpske imali su uspješnu saradnju i samim tim Srpska je omogućila otvoreno i pošteno poslovno tržište za našu kompaniju. Nadamo se da je ova konferencija samo još jedan korak i nadamo se uspješnoj saradnji i u budućnosti”, rekao je Hu.

Vlasnik i direktor kompanije “Vendom” iz Laktaša Sandra Đukanović rekla je da je ova firma počela proces digitalizacije prije četiri godine te je dodala da su im u tome dosta pomogli donatori.

“Do sada smo sarađivali sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, njemačkim `Gizom`, `Usaidom`, UNDP-jem i svi donatori poput Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske rade da pomognu prvredi da se digitalizuje”, istakla je Đukanovićeva.

Ona je dodala da je EU za projekte zapadnog Balkana namijenila 54 milijarde evra, između ostalog, predviđene za projekte digitalizacije.

Predstavnik firme “Nordiko” Nebojša Ubiparip zahvalio je resornom ministarstvu za podsticaje i naglasio da su sredstva uložena u digitalizaciju što je obezbijedilo povećanje broja investitora.

On je dodao da su u firmi u procesu nabavke proizvodne linije kojom će biti unaprijeđen i ubrzan proces proizvopdnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *