Komšić: Šmit zauzeo jednu stranu /VIDEO/

Njemačka ne mijenja svoju politiku prema BiH, bez obzira na izjave visokog predstavnika Kristiana Šmita, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon sastanka s ambasadorima EU u BiH. Loše je da je Šmit zauzeo stranu, izjavio je Komšić i dodao da su juče iz predsjedništva kabinetu kancelarke Angele Merkel postavili konkretno pitanje “da li izjava Kristiana Šmita predstavlja promjenu politike Njemačke prema BiH.

Samo nekoliko dana nakon što je predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić pred Kristijanom Šmitom govorio o ukidanju kategorije konstitutivnih naroda u BiH, nisu mu se svidjele nove izjave visokog predstavnika upućene na njegov račun. Visoki predstavnik Kristijan Šmit je 5. septembra, na konferenciji u Njemačkoj pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine“ govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona rekao da su Komšića više birali Bošnjaci nego Hrvati.

“Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je tada Šmit.

Razgovarali smo sa Merkel, Šmitov stav nije zvanični stav Njemačke, kazao je danas poslije sastanka s ambasadorima Evropske unije, Željko Komšić koji je odmah poslao ambasadorku BiH u kabinet Angele Merkel da provjeri –  da li se to politika Njemačke prema BiH promijenila. Rekao je i da je veliki problem što je Šmit odmah na početku mandata zauzeo stranu.

Komšić je istakao da nije nova priča da OHR ide u smjeru ograničavanja mandata u Predsjedništvu i kazao da to nije ni pravno moguće jer je dio Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, a to Šmit ne može mijenjati.

O promjenama izbornog zakona i evroatlanstkom putu BiH danas je razgovarano i u Hrvatskoj na sastanku Dragana Čovića, lidera HDZ-a sa Zoranom Milanovićem. “Konstruktivan razgovor o euroatlantskom putu BiH i izmjenama Izbornog zakona s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem”, napisao je na Twitteru Čović. Željko Komšić, danas je na pitanje, kako komentariše to što Čovic ne reaguje u vezi blokada institucija BiH, a odlazi na sastanak sa Milanovićem, odgovorio:“Dobro je ako je sastanak bio konstruktivan”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *