Kako napraviti kvalitetnu silažu od kukuruza koji je pretrpio toplotni stres ? /VIDEO/

Teška sušna godina odraziće se na prinos i kvalitet silaže, ovog važnog stočnog hraniva, koje se priprema ljeti kako bi se osigurale potrebe farmi tokom zimskih mjeseci.

Izvjesno je da je s padom prinosa kukuruza podbacila i količina uskladištene silaže, ipak ima i onih koji su vođeni iskustvom iz ranijih sušnih godina pratili stanje biljke, pa su i ove godine ranije ušli u ovaj posao. Tako je na gazdinstvu Miroslava Vasića u Amajlijama silaža već spakovana u silo-trenčevima.

Očekivano u pola manje roda iznijeće ratari sa njiva jer su klimatske promjene ove godine u fabrici pod otvorenim nebom stanje poremetile u najbitnijim fazama rasta i razvoja ove ratarice. U atarima uz Drinu stanje nešto bolje.

S obzirom da je silažni kukuruz u pravi čas skinuo sa njiva, ocjenjuje Miroslav da silaža na njegovom imanju kvaliteta ima, pa se nada da problema sa aflatoksinima neće biti.

Pokazalo je vrijeme da se bez potpune agrotehnike i veće uključenosti stuke u proces proizvodnje, na pozitivan ishod i računicu u teškom i sve skupljem poslu ne može računati. Miroslav je to kako reče na vrijeme shvatio.

Prošle je godine uskladištena zavidna količina stočne hrane, ove godine ni blizu neće biti tako, pa će se nešto od žitarica trebati i dokupiti. Miroslav je kaže kukuruz već “kaparisao” kako bi osigurao onoliko koliko će mu zahvaliti da bi se nadomjestile potrebe farme.

Spas od suše jedino je navodnjavanje, u nebo kaže Miroslav više ne vrijedi gledati jer se klima znatno promijenila.

Proizvodnjom mlijeka je Miroslav zadovoljan, od dvadesetak muznih krava trenutno je trinaest na muži, a dnevno daju 260 litara kvalitetnog mlijeka. Proizvodnja je poskupila pa bi povećanje cijene mlijeka ili korekcija u premiji bila od pomoći kako bi se farme održale.

U Amajlijama se posljednjih godina intenzivno radilo na unapređenju stočarstva, pa je ovo selo danas poznato po jakoj proizvodnji mlijeka u Semberiji.

Premija mljekarima kažu najsigurniji prihod, koji uz redovnu isplatu danas čuva farme.

Prošle godine smo, kaže Miroslav, skinuli pet otkosa lucerke, ove će godine jedva biti tri jer vode svemu nedostaje. Uslova za navodnjavanje u ovom kraju ima ali investicija košta.

Radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje na području Ljeskovca i Kojčinovca obuhvatiće i dio atara sela Amajlije. Dobro bi bilo da sistemom budu u budućnosti obuhvaćena i sela Amajlije, Popovi, Međaši.

I jasno je svima u lancu biljne proizvodnje da je bez vode na njivama proizvodnja postala nezamisliva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.