Vrelina pokorila duvan, u semberskim atarima berba pri kraju /VIDEO/

Suša je ove godine učinila svoje na poljima pod duvanom u Semberiji, gdje uslova za navodnjavanje nije bilo. Prinosi kojima su se nadali već su izgubljeni, kažu proizvođači.

Ni Ruža Trivković se ne može pohvaliti stanjem u svojim atarima pod duvanom koji srasava na površini od gotovo dva hektara. Prinosi će kaže u odnosu na lane biti upola manji.

Čekajući kišu duvan je na parcelama dosta izgubio, pa dok se bere ono što je ostalo, osušeni takozvani podbir proizvođači već predaju otkupljivaču. I troškovi sušenja su pričaju na otkupnom mjestu ove su godine veći.

Prvih dana od kako je počeo, na otkup je preduzeću Duvan stiglo nešto više od 20 tona suvog lista. Na mjestu otkupa kažu da je uz pad prinosa i kvalitet duvana podbacio ove godine, do sada zaprimljena količina očigledno je biće između treće i četvrte klase.

Organizovana proizvodnja duvana je od momenta sjetve do berbe pod nadzorom struke. Posljednji sušni period koji se zadržao više od mjesec dana izazvao je oštećenja na kompletnoj proizvodnji koje sada nije moguće popraviti.

Biljka je nižeg porasta, svemu je kumovao nedostatak vlage i slab razvoj korjenovog sistema, pa tako ni list usljed nije postigao ono što se od njega očekivalo.

U dobrim godinama, znao se duvan brati sve do novembra mjeseca, ove se godine dešava ono što odavno nije. Berbu će u proizvodnim atarima mnogi okončati i do kraja avgusta.

Proizvodnja duvana u ovom kraju Srpske tradicionalni je posao od kojeg je baš zbog toga teško i odustati uprkos nezavidnoj zaradi koju donosi u okolnostima koje su se kako se čini, urotile protiv ove proizvodnje.

Nije dobro ni to što se od organizovanog posla mnogi uklanjaju jer su jedinu šansu za održivost egzistencijalne proizvodnje vidjeli na crnom tržištu, jer na područjima gdje se ranije gasila organizovana proizvodnja cvjetalo je takozvano crno tržište.

Kako bi više podstakli organizovanu proizvodnju preduzeće Duvan je prije nekoliko godina pokušalo da dodatnim premijama duvanare okrene sigurnijoj proizvodnji.

Ovogodišnji plan otkupa preduzeće Duvan zasnovalo je na ugovorenoj proizvodnji duvana na 240 hektara, sa kojih se očekivao prinos od 310 tona suvog lista. Međutim, trenutno stanje na parcelama jasno pokazuje da bi do kraja kampanje otkupa, moglo biti preuzeto oko 250 tona duvana.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *