Izetbegović: Spreman sam na razgovor sa Dodikom u Banjaluci

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je spreman da razgovara sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci i da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH nije sprovodiv.

“Spreman sam na razgovor i po pitanju deblokade i mislim da se može elegantno izaći iz situacije kada je u pitanju primjena Inckovog zakona”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon neformalnog sastanka sa druga dva člana Kolegijuma Doma naroda Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem.

On je rekao da izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, mogu biti stavljene van snage ili da se od OHR-a zatraži da ih povuče, ali da isti ili sličan zakon bude donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovim riječima, SDA “nema ništa protiv da se Jasenovac stavi u taj zakon”.

Izetbegović je naveo da je Špirić insistirao na razgovoru i komunikaciji.

“On traži da se sjede i razgovara, samo nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sjesti sa Dodikom jedan na jedan ili širi sastanak delegacija”, rekao je Izetbegović.

On kaže da je razgovarajući sa Špirićem zaključio da se neke stvari pogrešno shvataju u Republici Srpskoj.

“Nemamo namjeru da kočimo investicije u Republici Srpskoj kada su u pitanju gradnje elektrana na Drini sa Srbijom. Spremni smo da to pomognemo, samo mora da bude ispoštovana država”, rekao je Izetbegović.

On dodaje da su spremni da pomognu kada je riječ o, kako kaže, “državnoj imovini u Republici Srpskoj, jer je i Srpska, kantoni i opštine sve država”.

Izetbegović smatra da projekat samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH, koju je predstavio lider SNSD-a Milorad Dodik, nije sprovodiv i da će sve, kako kaže, biti oboreno odlukama OHR-a ili Ustavnog suda BiH.

On tvrdi da je ovo do sada “najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum” i da očekuje od OHR-a da se “upusti u borbu sa separatističkim i secesionističkim politikama u Republici Srpskoj”.

“Moraće se stati u kraj i suprotstaviti tome pravosudni sistem u BiH, bezbjednosne službe, a ako se udari na teritorijalnni integritet – Oružane snage BiH, međunardona zajednica, OHR, mi..”, rekao je Izetbegović.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *