Interresorna grupa o izbornom zakonu: Nemamo puno vremena /VIDEO/

Međunarodni predstavnici za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer i Anđelina Ajhorst drugog dana pregovora, sastali su se sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, te sa strankama opozicije. Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora.

Predstavnici međunarodne zajednice očekuju od Interresorne radne grupe da paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa uradi u najskorije vrijeme i da intenzivira svoj rad, kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i prije raspisivanja opštih izbora. 

Član Interesorne radne grupe parlamenta BiH za izmjene izbornog zakonodavstva Branislav Borenović izjavio je Srni da ne može biti doveden u pitanje stav svih političkih partija iz Republike Srpske da je Srpska jedna izborna jedinica i da na direktan način – na izborima bira svog člana Predsjedništva BiH.

Iz SNSD-a kažu da su zainteresovani za poboljšanje izbornog procesa, ali da nisu spremni da prihvate eksperimentalna rješenja za koja se ne zna da li su provodiva i da li će unaprijediti taj proces. Na današnjem sastanku nisu učestvovali mnogi predstavnici bošnjačkih stranaka, što u SNSD-u ocjenjuju kao “jasan signal” dijela bošnjačke političke javnosti da ne učestvuju u pregovorima.  

Ajhorst i Palmer su zatražili da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu, analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Interresorne radne grupe. Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima, a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *