Inspekcija će kontrolisati poštovanje odluke o cijeni peleta

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da će u narednom periodu inspekcijski organi kontrolisati poštovanje odluke Vlade Republike Srpske o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

Gašićeva je tokom sastanka u Banjaluci sa predstavnici privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta rekla da službe resornih ministarstava prate stanje snabdjevenosti tržišta peletom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ona je istakla da mjere Vlade Republike Srpske imaju za cilj zaštitu životnog standarda stanovništva i omogućavanje zadovoljenja potreba stanovništva, te da ni na koji način nisu usmjerene na ugrožavanje poslovanja privrednih subjekata.

“U skladu sa situacijom na tržištu, razmatraćemo moguće inicijative prema Savjetu ministara kada je u pitanju ukidanje zabrane izvoza peleta i moguće uvođenje kvota za izvoz”, poručila je Gašićeva.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske apeluje da svi korisnici peleta, koji do sada nisu nabavili potrebne količine ovog energenta, u narednom periodu izvrše nabavku dodatnih količina kako bi nadležni organi u skladu sa iskazanim pokazateljima izvršili potrebne analize i donosili mjere za predstojeći period.

Predstavnici privrednih društava iznijeli su podatke o trenutnom stanju zaliha peleta u skladištima i istakli da je domaće tržište gotovo u potpunosti snabdjeveno.

Oni su apelovali na nadležna ministrastva i Vladu Republike Srpske da prema Savjetu ministara upute inicijativu za stavljanje van snage odluke o zabrani izvoza peleta i na taj način omoguće plasiranje viška proizvoda na međunarodno tržište i očuvanje kontinuiteta plasmana roba na ova tržišta.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske nedavno je usvojila odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, kojom se propisuje najviša prodajna cijena peleta od drveta na 480 KM plus PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

Ova odluka objavljena je u “Službenom glasniku Republike Srpske” 4. novembra, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja i prestaje da važi 31. marta 2023. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *