Imunolozi trenutnu situaciju porede sa požarom koji tinja /VIDEO/

Trenutna situacija sa  korona virusom je kako ocjenjuju stručnjaci – dobra. U RS danas jedna pozitivna osoba i jedan smrtni slučaj. U regionu se broj novozaraženih kreće oko stotinu na dnevnom nivou. Međutim, veliku zabrinutost trenutno izaziva delta varijanta korona virusa koja se znatno brže širi, a koja je već uveliko prisutna u regionu.

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, testirano je 194 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod jedne ženske osobe, srednje životne dobi iz Laktaša. Prijavljen je i jedan smrtni slučaj muškarca starije životne dobi iz Stanara.

U Srbiji je trenutna situacija sa koronavirusom relativno dobra, ali svakog dana je registrovano između između 80 i 100 novozaraženih. Virus je danas potvrđen kod još 110 osoba, a preminula je jedna osoba. Do sada je vakcinisano 35,2 odsto stanovništva. Imunolog Srđa Janković trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a dvije osobe su preminule. Vakcinisano je 37,3 posto ukupnog stanovništva. Interes za cijepljenje pada jer Hrvati ne vjeruju institucijama, izjavio je potpredsjednik HUBOL-a. Kaže kako, za razliku od Hrvata, Nijemci vjeruju institucijama.

Veliku zabrinutost trenutno izaziva delta varijanta korona virusa. U Srbiji su zvanično prije nekoliko dana registrovana dva slučaja delta soja koronavirusa kod putnika koji su se vraćala iz Rusije. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 43 odsto slučajeva zaraze delta varijantom, a iz nacionalnog štaba najavljuju mogući dolazak novog četvrtog talasa.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti predviđa da će do kraja avgusta u EU 90% novih infekcija SARS-CoV-2 biti uzrokovano Delta sojem virusa, te da će on postati dominantna varijanta u Evropi.  Prema podacima na njihovom sajtu, do 1. septembra, očekuje se porast incidencije SARS-CoV-2 u svim dobnim skupinama, a najviše mlađih od 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *