Iduće godine povećanje plata i penzija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te istakla da su svi makroekonomski pokazatelji dosta povoljni i da će BDP na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.

Nakon sjednice Vlade Republike Srpske, Vidovićeva je rekla na konferenciji za novinare u Banjaluci da je inflacija u septembru bila 2,6 odsto, te da je najniža u odnosu na sve zemlje u okruženju.

Vidovićeva je rekla da nisu tačne informacije objavljene u pojedinim medijima da će inflacija u Srpskoj u narednoj godini “pojesti” jednu do dvije plate, jer za tako nešto ne postoje relevantni pokazatelji.

Ona je navela da je BDP Republike Srpske rastao u prvom tromesečju ove godine 2,3 odsto, u drugom 10,2 odsto, a u trećem između pet i šest odsto.

Vidovićeva je istakla da je rast indirektnih poreza u Republici Srpskoj 19,7 odsto, a rast direktnih 11 odsto.

Ona je navela da Republika Srpska trenutno ima pokrivenost uvoza izvozom 79,9 odsto, što nije nije imala nikada od kada postoji.

“Izvoz Republike Srpske je veći za 30 odsto, a uvoz za 22 odsto zaključno sa 30. septembrom ove godine”, kaže Vidovićeva.

Ona je istakla da Srpska izvozi ogromnu količinu električne energije i da to pokazuje da će BDP na kraju ove godine imati rast iznad očekivanja.

Navela je da Srpska ima najveći broj zaposlenih radnika od kada se taj broj prati u Republici Srpskoj, a da prerađivačka industrija raste sa 14,9 odsto, te da su svi makroekonomski pokazatelji dosta povoljni.

Ministar finansija Republike Srpske potvrdila je da je Vlada dala kreditnu garanciju za Lutriju Srpske.

“Isključivi razlog zašto se diže kredit je to što Lutrija Republike Srpske treba da isplati porez od milion KM opštini Prnjavor”, istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da se u Lutriji Republike Srpske primjenjuje Sporazum koji je uspostavljen sa Lutrijom Srbije 2002. godine, koji je apsolutno protivzakonit.

“Iduće sedmice održaću sastanak u Beogradu sa ministrom finansija Republike Srbije da dogovorimo da se taj sporazum promijeni, jer se u ovom slučaju porez na dobitak plaća dva puta”, pojasnila je Vidovićeva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.