Hoće li Palmer uspjeti pomiriti sukobljene stavove i suprotne tabore? /VIDEO/

Međunarodni zvaničnici od  danas su u posjeti Bosni i Hercegovini. Njihovi   trodnevni  susreti  sa predstavnicima vlasti  BiH mnogi već nazivaju “ofanzivom” i pritiskom stranaca da se konačno dogovore izmjene Izbornog zakona. Hoće li Metju Palmer uspjeti pomiriti sukobljene stavove i suprotne tabore i dokle su domaći lideri stigli u pregovorima?

Iako se godinama unazad u BiH zagovaraju izmjene Izbornog zakoba u BiH, evidentno je da pomaka nema.Iz EU jasna poruka. Ustavna i izborna reforma , neophodne su za odlučan iskorak BiH ka EU. Analitičari smatraju da će domaća javnost nakon posjete Metjua Palmera zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD , znati da li će BiH imati izborni zakon. On je ranije dao podršku izmjenama izbornog zakonodavstva koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda.

Glavni akteri SDA i HDZ  BiH od Mostarskog sporazuma nisu se i dalje  približili dogovoru. Hoće li međunarodna zajednica moći da  da pokrene ovaj proces i dovede do eventualnog dogovora? Metju Palmer će nekoliko dana boraviti u Bosni i Hercegovini. Sa članovima Predsjedništva BiH sastaće se zajedno, a onda i jedan na jedan. Razgovaće i sa liderima i delegacijama SDA i HDZ-a.  

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je  kako na predstojeće razgovore oko Izbornog zakona BiH s međunarodnim zvaničnicima izlaze s jasnim stavovima – isključivo realizacija Sporazuma iz Mostara koji je potpisan 17. juna prošle godine, naglasivši kako su vrlo blizu dogovora oko Predsjedništva BiH.

Za izmjene izbornog zakona predstavnici srpskog naroda u BiH nisu ključni.Dogovor je na strankama iz Federacije BiH.

I u opozicionim strankama imaju velika očekivanja od predstojećeg sastanka. Ističu  da, izuzev ako se ne desi neki veliki pritisak sa različitih strana, šanse za promjenu Izbornog zakona nisu velike.

Da bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Suda BiH, mora se mijenjati Izborni zakon, ali i Ustav Bosne i Hercegovine, te regulisati izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegata u federalni Dom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *