Talas turista “pritiska” regionalne granice /VIDEO/

Tokom vikenda u Crnoj Gori borave i predstavnici nekoliko medijskih kuća iz Srpske. Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore kažu da su turisti iz Republike Srpske rado viđeni gosti na crnogorskom primorju, a ovog ljeta, imajući u vidu uspostavljanje direktne avio linije iz Banja Luke ka Tivtu, očekuje se rast turističkog prometa sa ovog kako kažu važnog regionalnog tržišta.

Liberalnije mjere za posljedicu imaju i veće gužve na graničnim prelazima prema Hrvatskoj. Od juče potvrda o smještaju i zvanično nije potrebna. Onima koji iz BiH turistički putuju u Hrvatsku uz digitalnu kovid potvrdu, negativan test ili potvrdu o prebolovanom virusu korona, više nije potreban dokaz o uplaćenoj akontaciji za smještaj.

Mnogi su zbog nešto komplikovanijih procedura pri prelasku granice, odlučili da ljetuju na crnogorskom primorju jer im pri prelasku crnogorske granice ne treba ništa. Ne treba nikakav PCR test, dodatni test ili potvrda o vakcinaciji. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u Crnoj Gori trenutno ima skoro 62.000 turista, što je šest puta više nego prošle godine u isto vrijeme. Najviše je gostiju iz regiona Srbije, BiH, ali ima i onih iz Ukrajine, Poljske te Mađarske i Rusije. Ipak hotelijeri se ne nadaju da će im ova sezona donijeti zavidnu zaradu.

Talas turista “pritiska” granice Srbije. Na graničnom prelazu Gradina, na izlazu iz Srbije putnička vozila zadržavaju se 30 minuta, kao i na prelazu Gostun. Sat vremena se čeka da bi se izašlo iz zemlje. Na ulazu u Srbiju su veće gužve, čeka se oko sat i po vremena.

Grčka je otvorila sve granične prelaze ka Sjevernoj Makedoniji i oni su od 1. jula počeli da rade 24 sata. Građani Srbije moraju da popune PLF obrazac da bi ušli u Grčku, moraju imati potvrdu da su vakcinisani ili da su preležali koronu, ili da imaju pi-si-ar test koji je negativan i koji nije stariji od 72 sarta, a važi i anatigenski test koji ne može biti stariji od 48 sati. Pi-si-ar test ne moraju imati djeca mlađa od 12 godina.

Na putevima u Srbiji je veći broj vozila i pojačan saobraćaj što je karakteristično za ljetnju turističku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *