Godišnja šteta od visokotehnološkog kriminala milion KM

U strukturi krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta veliki je broj onih koja su počinjena prema privrednim subjektima, a finansijska šteta na godišnjem nivou je veća od milion KM, izjavio je Olivije Zimonja, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet u Upravi kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Zimonja je naveo da je uzrok problema najčešće ljudski faktor, odnosno da do infekcije zaštićenog kompjuterskog sistema dolazi nepažnjom i nedovoljnim čitanjem mejl korespondencije, čime postaju žrtve prevare.

“Najčešći napadi su neovlašteni pristup zaštićenom računaru i kompjuterska sabotaža”, rekao je Zimonja novinarima u Banjaluci prije početka predavanja o opasnostima poslovanja privrednih društava posredstvom interneta.

On je ukazao na važnost edukacije o opasnostima u digitalnom okruženju, jer se skoro sva društvena aktivnost danas veže za neki vid informacionih tehnologija.

“I dalje imamo percepciju da je fizička zaštita važnija od zaštite u digitalnom okruženju, iako sve ukazuje na suptrotno. Mnogo više sredstava, kapitala i ostalog u nekim firmama je u digitalnom zapisu, a manje se ulaže u tu zaštitu”, konstatovao je Zimonja.

On je naglasio da je rasvijetljenost krivičnih djela iz domena visokotehnološkog kriminaliteta zadovoljavajuća, te da MUP Srpske konstantno radi na unapređenju svojih kapaciteta.

Samostalni stručni saradnik za projekte u Područnoj privrednoj komori Banjaluka Igor Pandžić kaže da godinama već sa MUP-om Srpske organizuju predavanja o opasnostima poslovanja privrednih društava posredstvom interneta, jer kriminalna djelovanja na internetu prouzrokuju veliku štetu.

Predavanje je organizovano povodom Dana bezbjednog interneta i korporativne bezbjednosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *