Potpisani ugovori vrijedni 19 miliona evra

Direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović i predstavnici izvođača radova potpisali su danas u Banjaluci ugovore za izgradnju šest mjera zaštite od poplava, vrijednosti 19 miliona evra, u okviru projekta upravljanja rizicima od poplava u Republici Srpskoj.

Milovanović je naveo da je riječ o projektima sanacije korita rijeke Vrbas u Banjaluci, rijeke Bosne u naselju Dobor kod Modriče, rijeke Liješanj i Grab u Doboju, regulaciji rijeke Hoče u Karakaju kod Zvornika, sanaciji crpnih stanica uz rijeku Savu, kao i sanaciji rijeke Miloševice u Prijedoru.

“Završili smo prošle godine prvi investicioni ciklus vrijedan 55 miliona evra. Sa današnjim danom krećemo u novi. Potpisali smo prvih šest ugovora, ne računajući ranije potpisan ugovor o nadzoru”, naveo je Milovanović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je sa ovim projektom u sistem zaštite od poplava u proteklom periodu uloženo oko 250 miliona maraka.

Minić je dodao da će se nastaviti s ulaganjima, da bi se stvorio ambijent u kojem će građani biti bezbjedni koliko je to moguće.

“Ovo je integrisani sistem koji se nadograđuje. Vidjelo se i da smo prilikom posljednjih padavina imali malu štetu, kada je riječ o koritu rijeke Drine i Bosne. Ostaje još problem s oborinskim vodama i sa bujičnim rijekama”, naveo je Minić.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Simone Guerini rekao je da je ponosan na podršku u proteklom periodu kada je riječ o mjerama prevencije, i podsjetio da od 2011. godine EU kontinuirano ulaže novac u sisteme zaštite od poplava.

“Ostajemo ovdje i nastavljamo s podrškom. Investiranje u prevenciju je najbolje što možemo uraditi da spasimo živote”, rekao je Guerini.

Vođa tima Investicionog okvira za zapadni Balkan Mihael Jakobsen naglasio je da je potpisivanje ugovora nastupilo nakon napornog desetogodišnjeg rada njegovog tima, EU i Republike Srpske.

“Ponosan sam što sam ovdje i što sam dio ovog procesa”, dodao je Jakobsen.

Finansijska sredstva za ove mjere obezbijedila je Vlada Republike Srpske putem kredita Evropske investicione banke u ukupnoj vrijednosti od 19 miliona evra kao nastavak projekta upravljanja rizicima od poplava.

U okviru ovog kredita biće finansirane još dvije mjere zaštite od poplava, a riječ je o izgradnji prve dionice lijevog drinskog nasipa na području Bijeljine i o regulaciji rijeke Studeni Jadar u Milićima.

Tenderska dokumentacija za ove prijekte je u toku, a potpisan je ugovor o nadzoru nad izvođenjem radova u vrijednosti od 2,3 miliona maraka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *