Gasi se organizovana proizvodnja duvana u BiH, PZ “Obudovac” u stečaju /VIDEO/

Poljoprivredna zadruga Obudovac od prošlog mjeseca otišla je u stečaj usljed nemogućnosti funkcionisanja i rada, kaže dokorašnji direktor ove zadruge koja se bavila organizovanom proizvodnjom duvana. Nekadašnji radnici su dodaje u problemu a s njima i 50 koperanata koji još proizvodnu godinu nisu priveli kraju.

Bili smo veliki i otkupljivali do oko 1.000 tona duvana, posljednjih godina samo 50 tona, kažu u Poljoprivrednoj zadruzi Obudovac čija je kompletna imovina sada pod hipotekom.

Proizvodnja ima tradiciju, a ova područja resurse i ljude koji su kažu voljni da rade. U gradačačkom preduzeću kažu da organizatore proizvodnje uporno opterećuju dodatni nameti.

Sezona otkupa duvana je u jeku, kako se procjenjuje niko od organizatora proizvodnje neće otkupiti ni blizu količina suvog lista koliko se očekivalo.

Ovaj problem ne treba rješavati represijom prema nekome ko se bavi legalnom proizvodnjom, kažu u preduzeću Bosanac.

Od četiri organizatora proizvodnje na području BiH jedan se već ugasio, kažu okupljeni u Bijeljini. Pitanje je dodaju koje od preostala tri preduzeća će biti sljedeće.

Evidentno je da je gašenje organizovane proizvodnje duvana u BiH na pomolu napominju iz bijeljinskog preduzeća Duvan. Iz godine u godinu proizvodnja duvana opada, zbog nagomilanih problema s kojima se suočava.

Kako kažu, 40 odsto izmišljenih obaveze već su do sada skupo platili.

Proizvodnja duvana je inače skupa, a u posljednje je vrijeme dodatno je poskupila, krenuvši od svih inputa i radne snage, pa mnogi odustaju od posla. I organizatori poručuju da će već od iduće godine biti teško organizovati proizvodnju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.