U jeku sezona lova na nisku divljač, na nišanu semberskih lovaca lisice i šakali /VIDEO/

Lovna sezona u Semberiji aktuelna je još od juna mjeseca. U skladu sa godišnjim planom korištenja lovišta realizovan je zacrtani odstrel srneće divljači, bilo je i trofeja i sve je kako kažu u Lovačkom udruženju Semberija prošlo bezbjedno po lovce, što je ističu i najvažnije.

Disciplina lovaca u Semberiji je na visokom nivou,  a dosta se kažu u ovom udruženju radi i na edukaciji lovaca sa akcentom na bezbjednost u lovu, imajući u vidu da je 10 odsto lovačkih aktivnosti zasnovbane na izlovu, a 90 odsto na očuvanju lovišta.

Uslijedio je i nastavak lovne sezone, a 24. oktobra otvoren je lov na nisku divljač, pa je u Semberiji trenutno najaktuelniji lov na zeca i fazana, ali se akcenat stavlja na predatore lisice, šakale i kune. A predatora ima na području Semberije. Stanje na terenu posljednjih godina, pa i ove pokazuje, da lisice i šakali već polako počinju uzimati primat u lovištima i narušavati harmoniju.

Populacija zečje divljači je na ovom području za vrijeme katastrofalnih poplava doživjela veliki krah. U posljednje dvije godine zec se polako vraća, a naročito u ravničarske predjele Semberije.

Osiromašena lovišta nastojali su godinama unazad da obogate lovci, unosom zeca u područja kojima gazduju. Okušali su se i u vlastitom uzgoju divljeg zeca u ambijentu Fazanerije u Suvom Polju i za sada veoma uspješno.

Lovačko udruženje “Semberija” jedno je od najvećih i najmnogobrojnijih u Srpskoj, gazduje Fazanerijom u Suvom Polju. Proizvodnja fazanske divljači je ističu u ovom udruženju jako skupa. Fazanerija je kapaciteta od oko 20.000 jaja, ove je godine proizvedeno oko 14.000 fazanskih pilića.

Bilo je ove godine i značajnih građevinskih radova pa samim tim i ulaganja na Fazaneriji. Uz postojeće objekte dograđena je nova proizvodna hala od 100 kvadrata koja je već u funkciji. Izgrađeni su i objekti kako bi se proširili kapaciteti za skladištenje hrane za divljač. Radova je bilo još a osim vlastitih sredstava udruženja, stigla je i podrška resornog ministarstva.

Očuvanje i obnova lovišta, izgradnja lovno-tehničkih i uzgojnih objekata, poboljšanje stanja u svim lovačkim sekcijama i afirmacija lovstva uopšte, prioriteti su okupljenih u ovom udruženju.

U svih 17 sekcija radilo se na izgradnji prihvatilišta za fazansku divljač. Da se u ovom kraju Srpske vrijedno radi u lovištima pokazuje i impozantan broj visokih čeka.

Sušna godina donijela je dodatne obaveze pa se intenzivno radilo na očuvanju divljači i formiranju takozvanih pojilišta jer se divljač tokom vrelog ljeta povlačila u potrazi za vodom.

Atraktivna su semberka lovišta mnogim lovcima iz okruženja. Iz lova su se rodila brojna prijateljstva, što se cijeni i uporno održava i kroz česte uzvratne posjete. Ranijih godina, česti gosti tokom sezone lova na prepelicu bili i lovci iz Italije. A što se lova tiče, nekima su kažu primamljiva lovišta ravničarskih krajeva, drugima ipak oni brdovito-planinski predjeli.

Ima i dama u Lovačkom udruženju Semberija. Trenutno ih je oko dvadesetak, a poznato je da učlanjenje u ovo udruženje žene ne plaćaju. I krivolov je sveden na minimum. Ukoliko se pričini šteta na srnećoj divljači, naknada za srndaća iznosi 4.000 KM. Zakonom o lovstvu jasno je propisano ko može biti lovac.

Da se lovnim područjem Semberije savjesno i odgovorno gazduje te da ima i harmonije, potvrđuju i dabrovi “vrijedni graditelji” koji su se  posljednjih godina vratili na rijeke Drinu i Savu. Prema posljednjim saznanjima došao je dabar i do voda Zvorničkog jezera.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *