Brašno prati rast cijene pšenice; I pekarske proizvode zahvatio val poskupljenja /VIDEO/

Zasijali su ove jeseni ratari pšenicu i to uglavnom bez mineralnih đubriva jer su na veoma visokoj cijeni. Pšenica, koja je ovog ljeta u Semberiji dala rekordne prinose i kvalitet zrna većinom je predata po otkupnim cijenama koje su bile znatno manje u odnosu na ove koje su aktuelne sada na tržištu, pa ratari s razlogom stava da im je proizvodnja slabo isplativa uprkos rekordnom rodu.

S druge strane val poskupljenja se nastavlja, a sve su prilike da će doživjeti svoj vrhunac u narednom periodu, bar kada je o cijenama u mlinsko-pekarskoj industriji riječ.

Očekivalo se da će nakon godine rekordnog roda, tržište pšenice biti stabilno, međutim, stanje na berzama sasvim drugačije.

Svi imputi u poslu su znatno skuplji, kažu pekari u Semberiji koji su bili prinuđeni da koriguju cijene gotovih proizvoda od 1. novembra.

Na takav korak odlučili su se i u pekari Bodaksko, preduzeću sa 25-ogodišnjom tradicijom u proizvodnji pekarskih proizvoda.

Cijene brašna, ulja, margarina, šećera i svih sirovina neophodnih u pekarstvu znatno su veće.

Pšenica iz domaće proizvodnje zadovoljava samo oko 30 odsto potreba, pa se u mlinsko-pekarskoj industriji u najvećoj mjeri oslanjaju na uvoz brašna iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, koje je skuplje i do 50 odsto.

I dok cijene brašna prate rast cijena pšenice, što lančano povlači i cijene pekarskih proizvoda, bore se u ovom sektoru i da održe radnike. Pekare koji su veoma traženi na tržištu kako bi se ovdje zadržali, morali su poslodavci platiti više.

Pekari u Semberiji kažu da su čekali posljednji momenat za korekciju cijena svojih proizvoda, podsjećajući da su na drugim područjima cijene već ranije otišle gore. Ipak uprkos novembarskom povećanju, hljeb i pekarski proizvodi još uvijek su tvrde najjeftiniji u Semberiji.

Pšenice na tržištu u zalihama okruženja ima dovoljno, ali je neminovno da će cijena ove strateški važne žitarice dalje rasti.

Nezahvalno je kažu bilo šta prognozirati, čemu ih je poučilo ovogodišnje iskustvo nakon žetve, kada je na tržištu umjesto očekivano stabilne situacije došlo do jakih turbulencija i pomjeranja cijena ka na više.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.