Fajon: EU ne smije da zaboravi proširenje na zapadni Balkan, posebno BiH /VIDEO/

U Banjaluci je danas trebalo da bude održan radni ručak delegacije Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga sa predstavnicima SNSD-a, SDS-a, DNS-a i PDP-a, međutim, PDP je to odbio.  U PDP-u kažu nakon razgovora sa delegacijom zelenihh da je osim EU integracija, za ovu stranku prioritet uspješna regionalna saradnja, kao i borba protiv korupcije.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručio je na sastanku sa delegacijom evroparlamentaraca da su ciljevi ove stranke da BiH što hitnije dobije kandidatski status.

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne Skupštine je poslije razgovora sa evroparlamentarcima rekao da je Republika Srpska pozvala Federaciju BiH /FBiH/ na razgovore o budućnosti BiH, ali da još nema sagovornika iz tog entiteta.

Sa poslanicima Zelenih u njemačkom Bundestagu i Evropskom parlamentu, razgovarao je i lider DNS-a. Nenad Nešić je posebno istakao značaj dobijanja statusa kandidata što prije, imajući u vidu činjenicu da se to predlaže za Gruziju i Ukrajinu kao države sa mnogo većim problemima.

Nakon što je predložen kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a izostavljena BiH, iz Evropske komisije tvrde da su proces i kriterijumi za ulazak u EU “isti za sve”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da odluka Evropske komisije da preporuči status kandidata za Ukrajinu, a izostavi BiH, ruši jedini konsenzus između Srba, Hrvata i muslimana u BiH, te istakao da taj potez tjera na razmišljanje da li je evropski put jedini kojim bi trebalo ići. On je naglasio da se od BiH očekuje da ispunjava uslove koje trenutno ne ispunjavaju ni neke članice, a, sa druge strane, predlaže se kandidatski status za državu na čijoj teritoriji traju oružani sukobi.

Prilikom dodjele statusa kandidata Ukrajini, Evropska unija ne smije zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a posebno BiH, izjavila je danas slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

Fajon je najavila da će Slovenija na današnjem sastanku izneti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata. Prema slovenačkom prijedlogu, kako navode slovenački mediji, BiH bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.