Evropske integracije – spoljnopolitički cilj /VIDEO/

Evropska unija (EU) će sutra na zagrebačkom samitu izraziti, “nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, ali će među porukama izostati potvrda o potpunoj integraciji zemalja regiona u EU.

Izvjestilac u Evropskom parlamentu za Balkan Tonino Picula trenutno ne vidi politički relevantnu snagu koja može ozbiljno mijenjati status kvo prilagođen postdejtonskim političkim elitama.

On smatra da BiH ima puno pravo na svoje mjesto u evropskoj političkoj arhitekturi 21. vijeka.

Problemi unutar BiH ostaju vidljivi kaže Milorad Dodik.

Po pitanju evropskog puta BiH pozitivna stav ističu članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić. BiH treba kažu što prije da pokrene reforme.

Na video konferenciji samita sutra učestvuje i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, povodom sutrašnjeg onlajn samita o Balkanu u Zagrebu, da Srbija ostaje opredijeljena za evropske standarde i put ka EU.

Zapadni Balkan je region u našoj neposrednoj blizini i zato imamo najveći interes da bude stabilan i da države u regionu imaju evropsku perspektivu, poručio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc uoči sutrašnjeg Samita EU – Zapadni Balkan. Sebastijan Kurc je istakao da zemlje Zapadnog Balkana ne smiju biti ostavljene same u savladavanju krize zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *