Eskobar: Najvažnije je da postoji dogovor da rata neće biti /VIDEO/

Rata u Bosni i Hercegovini neće biti, a Dejton jeste i ostaje osnova politike Sjedinjenih Američkih Država – kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prenoseći poruke zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika predsjednika Džoa Bajdena Gabrijela Eskobara.

Komšić je novinarima nakon susreta s Eskobarom naveo da je on rekao i to da Srbija nije zainteresovana ni za kakvu vrstu konflikta i sukoba u BiH i oko BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, izjavio da su SAD najvažniji partner i garant razvoja dejtonske BiH, te da BiH mora nastaviti sa ispunjavanjem obaveza iz programa reformi. Džaferović kaže da je za njega najvažnija poruka da će mir i stabilnost BiH biti sačuvani. On kaže da nije bilo riječi o sankcijama prema političarima u BiH.

Rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički, a oni koji “zveckaju oružjem” treba da budu predmet brzih intervencija međunarodnih snaga, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa Eskobarom. Dodik je rekao da je na sastanku sa Eskobarom konstatovano da je neophodno sačuvati mir u BiH.

Kaže  da je upoznao sagovornika s namjerama da RS  priprema  dokumente o povlačenju saglasnosti te da će u periodu do šest mjeseci pripremiti svoje zakonodavstvo.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik osvrnuo se i na prethodne sastanke sa Komšićem i Džaferovićem.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar nakon sastanaka sa članovima Kolegija oba doma PSBiH izjavio je da je najvažnija stvar o kojoj je se sa sagovornicima postigao dogovor da rata neće biti.Razgovarano je i o velikom ekonomskom rastu Balkana Još jednom je naglasio da je stav SAD-a nepromijenjen kada je u pitanju BiH a to je jedinstvena, suverena država sa teritorijalnim integritetom.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *