“Eksplozija virusa korona, na respiratorima sve mlađi” /VIDEO/

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da u protekla 24 časa nisu vršena testiranja na prisustvo virusa korona, te da je preminula jedna osoba iz Ugljevika.

Na području Federacije BiH /FBiH/ u protekla 24 časa potvrđeno je 130 novozaraženih virusom korona.

Smrtni slučajevi su prijavljeni u Federaciji BiH i to u Kalesiji, Sapni, Tuzli i Banovićima.

Na području Brčko distrikta BiH zabilježeno je devet novih slučajeva virusa korona, šest muškaraca i tri ženske osobe. Od danas su  zabranjena javna okupljanja u Brčkom.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je za Srnu da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno na respiratorima mlađi pacijenti čiji je prosjek godina oko 50, te da se posljednjih dana u Srpskoj desila “eksplozija virusa korona”.

Potpredsjednik SDA i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić zaražen je virusom korona. Softić, koji je od subote, 18. jula, u samoizolaciji, rekao je za Avaz da za sada nema nikakve simptome.U toku je utvrđivanje kontakata i drugih lica sa kojima je bio Softić.

Jedan od savjetnika predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Matej Savić pozitivan je na virus korona, ima blage simptome i nalazi se na kućnom liječenju, saopšteno je danas iz parlamenta Srpske.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, koji je pozitivan na virus korona, izjavio je Srni da se osjeća veoma dobro i da već pet dana nema nikakvih simptoma, a četiri dana niko od članova porodice. On je rekao da su, osim njega, na virus pozitivni supruga i sin, dok je kćerka negativna.

Epidemiološka situacija u Srpskoj je i dalje nepovoljna, a ono što je bitno naglasiti je da se promijenila struktura oboljelih – rekla je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević. Novooboljeli su uglavnom “mobilna” populacija, koja se trenutno sada mnogo više nalazi u situacijama gdje je prenos virusa moguć – naglasila je ona.

U opštini Ugljevik virusom korona zaraženo je ukupno osam lica, njih 21 je pod epidemiološkim nadzorom, dok se za šest osoba čeka rezultat testa, rečeno je u Domu zdravlja ove opštine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *