Srbija – Zaraženo 550 medicinara /VIDEO/

Prema najnovijim podacima u Srbiji je zbog posljedica koronavirusa 187 pacijenata na respiratoru. Ustanova koja ima najviše anesteziologa u zemlji je Klinički centar Srbije.

Prof.dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju  kaže da u odnosu  na prvi pik sada ima više pacijenata sa teškom kliničkom slikom te  da ima pacijenta koji je 1994. godište ili 2001., i da je zato potreban oprez.

550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo je virusom korona, od kojih je 50 na bolničkom liječenju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je za RTS nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica da su obezbijeđana sva mjesta za Beograd, da u narednih 48 sati ako neki pacijent dođe neće morati da bude poslat u neki drugi grad. Dogovoreno je, kaže, i da će jedan broj pacijenata iz Čačka, Kraljeva, Šapca u narednih sat ili dva biti prebačeno u Beograd. Lončar je istakao da je za trudnice iz Šapca omogućeno da se porađaju u Valjevu, Loznici i Mitrovici. U Beogradskoj areni je, navodi, počela je instalacija kiseonika.

U Beogradu se nakon tri sedmice zaravnjuje kriva rasta broja zaraženih virusom korona, ali tako dobre vijesti nisu i za cijelu Srbiju, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, doktorka Verica Jovanović, navodi za RTS da je jako važno testiranje primjeniti onda kada je neophodno. Ocjenjuje da bolju epidemiološku situaciju i smanjenje broja oboljelih i ljudi na respiratoru možemo očekivati kroz dvije do tri nedjelje. Ističe da je ključan pregled, a ne test.

Danas počinje sa radom aplikacija koja će pomoći građanima da sami proveravaju rezultate testiranja na koronavirus. Vrlo jednostavno, u tri koraka, građani unošenjem svog JMBG broja, unošenjem imejl adrese na koju žele da dobiju notifikaciju ili opciono SMS-a, odnosno broja telefona, prijavljuju se za tu notifikaciju”. Onog trenutka kada bude gotov njihov pi-si-ar test dobiće imejl ili SMS poruku, dodao je Jovanović.

Princeza Katarina Karađorđević organizovala je isporuku donacije iz Čikaga za Institut za medicinu rada u Beogradu, gdje će se liječiti pacijenti pozitivni na virus korona.

Putnicima iz Srbije više nije dozvoljen ulazak u Francusku, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji, saopšteno je iz francuske Ambasade u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *