Pogoršana epidemiološka situacija, obolijevaju i mlađi /VIDEO/

U Gradu Bijeljina trenutno su virusom korona zaražena 183 lica, 23 pacijenta u kovid bolnici imaju upalu pluća, a tri lica su u teškom stanju i priključena na respirator ili invazivnu mehaničku potporu, saopšteno je na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komandant Štaba Mićo Mićić istakao je da su, zbog pogoršane epidemiološke situacije, danas predložene nove mjere.

– Gradski štab je predložio da nošenje maske bude obavezno i na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održavanje fizičke udaljenosti od dva metra. Međutim, čekamo današnje odluke Republičkog štaba, jer je moguće da oni donesu i restriktivnije mjere. U svakom slučaju, sve njihove odluke, ukoliko budu i represivnije od naših, usvojićemo i sprovoditi – naglasio je Mićić.

Prema njegovim riječima, pripadnici Komunalne policije i Policijske uprave Bijeljina posebno će kontrolisati lica koja ne poštuju rješenja o izolaciji, nego se kreću u javnosti i tako ugrožavaju druge ljude.

– Pojedinci se ponašaju neodgovorno i zato je danas na sjednici Štaba razmatrana mogućnost ponovnog uvođenja karantina za osobe koje su pozitivne na virus korona. Pozivamo sve građane kojima je određena izolacija od 14 dana da se pridržavaju ove mjere i da ne ugrožavaju tuđe živote. Jedan od zaključaka je da se uradi analiza iz kojih mjesta dolaze zaražena lica, kako bi bila utvrđena žarišta, a posebno upozoravamo mlade da se paze i poštuju mjere, jer je sve veći broj njihovih vršnjaka u bolnici – kaže Mićić.

On je upozorio da će ugostiteljski objekti koji budu prekršili propisane mjere zaštite više od dva puta, biti zatvoreni.

– Takvi lokali biće zatvoreni na 15 dana u skladu sa zakonom. Osim toga, ostaje na snazi zabrana izvođenja muzike uživo. Komunalna policija ima dovoljno ljudstva, možemo i povećati broj, ali najvažnije je da građani shvate da su oni ti koji mogu da pobijede virus, uz striktno poštovanje mjera – dodao je Mićić.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Sveti Vračevi” Zlatko Maksimović naveo je da je situacija u ovoj ustanovi izuzetno teška i da je 70 odsto kapaciteta kovid bolnice popunjeno.

– Svaki dan je sve teže. Većina pacijenata koja ima upalu pluća ima težu klinički sliku. Juče je preminuo pacijent srednje životne dobi. Sedamnaest pacijenata je na standardnoj kiseoničkoj potpori, a ukupno je 27 lica na liječenju. Danas smo na Štabu pokrenuli pitanje proširenja kapaciteta kovid bolnice i nadam se da ćemo ubrzo početi da rješavamo novonastale probleme – kaže Maksimović.

On je istakao da su danas u posjeti bijeljinskoj Bolnici doktori Antonija Verhas i Peđa Kovačević iz Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, koji će sagledati trenutnu situaciju i dati mišljenje o daljim postupanjima zaposlenih.

– U međuvremenu smo uputili dopis svim gradskim i opštinskim štabovima koji gravitiraju bijeljinskoj Bolnici – Ugljevik, Lopare, Žabar, Pelagićevo, da poštuju prvenstveno postojeće mjere Republičkog štaba za vanredne situacije, ali i da razmotre uvođenje novih mjera – poručio je Maksimović, dodajući da bi u narednom periodu u bijeljinsku pi-si-ar laboratoriju za očitavanje rezultata testova na kovid-19 trebalo da stignu stručnjaci iz Beograda.

Infektolog u Bolnici „Sveti Vračevi” Aleksandra Radojčić zamolila je građane da ozbiljno shvate situaciju u vezi sa virusom korona jer je virus očigledno mutirao i izaziva mnogo težu kliničku sliku nego tokom početka godine.

– U martu, aprilu i maju virus je delovao blaže nego sada. Danas, nažalost, u roku od jednog dana možete da dobijete obostranu upalu pluća, za tri dana da se nađete u bolnici, a već sutradan da vam se lekari bore za život. Zato pozivam sve da shvate virus ozbiljno i da sprovode mere lične zaštite. U suprotnom, nećemo moći da pomognemo svima koji budu u teškom stanju – upozorila je Radojčićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *