Dodik za “La Republiku”: Nisam protiv Ustava, već onoga što je nametnuto sa strane /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da BiH može opstati ako se vrati na Dejtonski sporazum iz 1995. godine, te da on nije protiv Ustava, nego protiv onoga što je nametnuto sa strane. “Punih 26 godina intervencionizam međunarodne zajednice, vršen preko visokog predstavnika i troje stranih sudija Ustavnog suda BiH, rušio je Ustav stvaranjem nelegalnog sistema”, naveo je Dodik za italijanski list “La Republika”.

On je naglasio da ti ljudi ništa dobro nisu donijeli BiH.

Dodik je naglasio da dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Incko osporava zato što visoki predstavnik nema imao pravo da nameće zakon, bez obzira na sadržaj.Što se tiče konkretno ovog amnadmana koji se odnosi na dešavanja u Srebrenici, Dodik je naglasio da se može reći da je u Srebrenici bilo zločina, što osuđuje, ali ne može se reći da su ga počinili Srbi kao narod, već pojedinci.Na pitanje da li će Narodna skupština odobriti rekonstituisanje vojske Republike Srpske, Dodik je pojasnio da Srpska može da ima svoju vojsku i to stoji u Ustavu.

Komentarišući navode Kristijana Šmita u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da je rizik od novog sukoba u BiH stvaran, Dodik je odgovorio da on laže.Upitan da li se plaši prijetnji Brisela o mogućem uvođenju sankcija, Dodik je rekao da nije izabran da bude kukavica i upitao u kom dijelu bi njegova politika mogla da se okarakteriše destabilizujućom.Govoreći o odnosu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da ne ide u Rusiju da se nekome moli i da je razlika između Putina i zapadnih lidera u tome što ga on sluša.

Na pitanje kako je postao čovjek Moskve, a do prije deceniju je smatran referentnom tačkom SAD, Dodik je odgovorio da su se razdvojili ali ne njegovom voljom.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.