Akcija “Zenicatrans”: Uhapšeno 11 lica, predao se i gradonačelnik Zenice /VIDEO/

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ danas su u okviru operativne akcije “Zenicatrans” okončali pretrese na 11 lokacija na području Zenice i slobode lišili 11 lica, saopšteno je iz Sipe.

Akcija je sprovedena zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, oštećenje povjerilaca, prouzrokovanje stečaja i nesavjestan rad u službi. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Lica lišena slobode sprovedena su u službene prostorije Sipe.

Federalni mediji ranije su objavili da je akcija Sipe rezultat višemjesečne istrage protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezi sa poslovanjem “Zenicatransa”. Ranije jutros izvršen je i pretres kuće i pratećih objekata koji su u vlasništvu zeničkog gradonačelnika, a Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je bio dostupan na telefon.

Ovu informaciju potvrdio je i  Kenan Uzunović iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad” . On je rekao  da se Kasumović nalazi u prostorijama Sipe u Istočnom Sarajevu.  I Kasumović se oglasio na svom Fejsbuk profilu, gdje je naveo da se nalazi u pratnji policijskih službenika, te da je, kako je rekao, njegovo privođenje “izrežirano”. On je optužio Stranku demokratske akcije i dio Tužilaštva ZDK za to.

Ispred gradske uprave u Zenici danas su se okupili i nezadovoljni građani u znak podrške gradonačelniku. Neki nose i transparente, a na jednom piše: “Fudo, Zenica je uz tebe! “U ime “Zeničke inicijative Kasumović Fuad” obratio se vijećnik u Gradskom vijeću Zenice Kenan Uzunović, koji je kazao da je današnje hapšenje instrukcija SDA i njihovog vrha.

Lica lišena slobode sprovedena su u službene prostorije Sipe i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.