Dodik: U danima koji dolaze vidjeće se kome je EU cilj, a kome izgovor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se u danima koji dolaze vidjeti kome je EU cilj, a kome izgovor i ko je spreman da bude gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu.

“Čudno neko vrijeme! Februar je, a u BiH nema snijega! Uprkos tome, u danima koji dolaze svako će pokazati svoj trag. Vidjeće se jasno, kao na dlanu, ko je spreman da bude gospodar svoje sudbine koji služi svom narodu, a ko sudbinu svog naroda stavlja u ruke gospodara služeći njemu”, istakao je Dodik.

On je dodao da će se vidjeti i ko gleda naprijed, a ko u retrovizor.

“Neko je prije 30 godina postavio pogrešnu dijagnozu bolesti od koje boluje BiH. I mi smo se ljutili na EU zato što njihova terapija ne djeluje, a oni su se ljutili na nas jer nismo disciplinovan pacijent”, naveo je Dodik.

Ukoliko se traži i želi početak pregovora s EU, Dodik kaže da se onda mora i ponašati evropski.

On je dodao da su EU njene članice izgradile funkcionalnom tako što su definisale okvir, principe i pravila koja svi jednako tumače i pridržavaju ih se, čak i kada nisu potpuno zadovoljni.

“Naš okvir je Dejtonski sporazum, ali ga neki žele tumačiti kako im odgovara, iako je precizno definisao nadležnosti, prava i obaveze. Snaga EU počiva na sposobnosti da se postigne dogovor koji se poštuje, kod nas se dogovor smatra slabošću. Snaga se dokazuje svađom i izigravanjem dogovora. Vidjećemo postoji li spremnost da se to promijeni”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH nikad nije bila funkcionalna, kako u prvim godinama poslije Dejtona, tako i danas, što je više nadležnosti sa nivoa entiteta prenošeno na državni nivo, ona je sve lošije funkcionisala, gubila smisao dejtonske i postajala nikakva.

Razlog je, kaže, što neki nisu bili posvećeni sprovođenju nadležnosti, već kako da od entiteta oduzmu nove i nove.

“Politika bazirana na neostvarivim ciljevima vodila je u ćorsokak. Vidjećemo da li se i to promijenilo”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

On je naglasio da Ustav odražava realnu potrebu balansa interesa tri naroda i dva entiteta i podsjeća na pravila SAD ili EU, napomenuvši da je već nekoliko puta rekao – nije problem u ustavnom okviru, već u motivima i namjerama.

“Vidjećemo postoje li iskreni motivi. Ne može se dogovor i kompromis praviti na isključivosti. Ako nije kako hoću, onda ste protiv BiH. To je vraćanje na pozicije koje su dovele do tragedije”, istakao je Dodik.

Srbija želi u EU, Hrvatska je u EU, Srbi žele Republiku Srpsku i BiH u EU s mehanizmima zaštite kao EU, naveo je Dodik i dodao da ti mehanizmi nisu uvijek svima po volji, ali oni garantuju evropsku solidarnost.

“A ona nije koliko će se kome dati. Nego bez obzira ko je koliki, ima jednaka prava.

Želim zemlju koja funkcioniše poput EU u EU, zajedno sa Srbijom. Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije veoma teškog 20. vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristiti ako je cijena toga odustajanje od Republike Srpske, našeg prava na uređivanje svoje kuće”, rekao je Dodik.

On smatra da BiH može biti jedna funkcionalna zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata, zajednica dva, odnosno tri entiteta.

“Ne može biti kuća jednih, u kojoj smo mi podstanari, zaključio je Dodik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *