Vučić s Micotakisom: Od Evrope očekujemo jasne signale da nas u njoj žele /VIDEO/

Srbija i Grčka uvijek su međusobno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj i tako će ostati i u budućnosti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta u Beogradu sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Vučić je rekao da se postavlja pitanje ima li Srbija neke druge alternative i želi li da bude dio EU, kao i da li Evropa želi da Srbija bude dio EU.

“Što se nas tiče nedvosmisleno, uprkos različitim stvarima, Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta. To nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju, nego je to od suštinskog značaja za Srbiju“, istakao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da razumije da u Evropi nisu uvijek srećni svim potezima Srbije, ali i isto tako moraju da razumiju da Sribja očekuje jasne signale za podršku na njenom evropskom putu.

On je rekao da je srećan što Srbija i Grčka čuvaju i njeguju dobre, prijateljekske i bratske odnose, te dodao da je na sastanku bilo riječi o svim aspektima bilateralne saradnje, 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Grčke.

Vučić je rekao da vjeruje da će ovo biti godina ogromnog napretka i rasta u ekonomskim odnosima i trgovinskoj razmjeni, te da će uskoro biti održan i četvrti savjet za saradnju dvije zemlje.

Predsjednik Srbije je rekao da je Srbija zainteresovana i za povezivanje u energetskom sektoru i transportu, posebno za grčke luke, kako bi preko njih izvozila svoje proizvode.

“Razgovarali smo o energetici, gasu, naftovodu, gasovodu, od kupovine gasa do obnovljivih izvora energije, vetroparkovima, saradnji elektroprivreda, infrastrukturi. Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Da koristimo kapacitete Soluna, Pireja, čak i da kupimo određene kapacitete od 5,10 odsto, mi imamo pare, to nije problem. Nama je potrebno da imamo brži izvoz u svet i razgovarali smo o tome”, dodao je on.

On je rekao da su imali otvoren, iskren i prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima, te da su saglasni da je Grčka jedan od značajnih i najvećih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu.

Micotakis je rekao da stav Grčke o nepriznavanju Kosova ostaje nepromijenjen, te da su evropsko posredovanje i dijalog jedini put za normalizaicju odnosa Beograda i Prištine.

“To bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu, što je cilj svih nas. Sa zabrinutošću posmatramo i pratimo dešavanja posljednjih mjeseci. Vučić želi stabilnost. Razgovarali smo i o Bliskom istoku i Ukrajini i imamo zajedničke stavove i vodimo se međunarodnim pravom”, rekao je Micotakis.

On je rekao da dvije zemlje imaju bliske odnose, te da je njihova saradnja okrenuta uvijek ka miru i stabilnosti na Balkanu.

“Grčka je vjerovatno najstabilniji podržavalac Srbije na njenom evropskom putu. Za zapadni Balkan postoji evorpska budućnost. Priključenje cijelog zapadnog Balkana je naš strateški cilj”, rekao je Micotakis.

On je rekao da je Grčka zainteresovana za infrastrukturni projekat koji će voditi od Pireja u Grčkoj do Budimpešte u Mađarskoj, što je značajan projekat i za čitavu Evropu.

“Saradnja se proširuje i na energetski sektor, te Grčka podržava vertikalni transport gasa od juga ka sjeveru i obratno. Mogli bi da prenosimo prirodni gas, a vi da nam ustupite skladišne centre”, rekao je Micotakis.

On je rekao da Grčka ima veliko znanje sa obnovljivim izvorima energije i da želi da prenese i Srbiji i to tehničko znanje, ali i investicije u vezi sa “zelenom energijom”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *