Dodik: To što Šmit neće govoriti na sjednici, logičan slijed /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se moglo predvidjeti da Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH.Dodik je za RTRS  istakao da to predstavlja logičan slijed.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kako kaže najvažnije je da  OHR ostaje u svom kapacitetu i da se  EUFOR-u  produžava mandat. On je za BHT rekao da je najvažnije  da se pokrenu mehanizmi unutar zemlje i unutar međunarodne zajednice kako bi se u samoj BiH i njenom sistemu izgradili mehanizmi kojima će biti moguće otklanjati blokade, i kojima će se moći omogućiti da institucije BiH  funkcioniše nesmetano.

Podsjetimo, prema informacijama koje stižu iz više izvora, visoki predstavnik Kristijan Šmit neće prezentovati svoj izvještaj o BiH u Njujorku. Takođe, odrednice iz rezolucije o BiH koje se tiču OHR-a biće uklonjene. Na taj način, SAD, Velika Britanija i Francuska su popustile pred Rusijom koja je prijetila vetom na prodizenje mandata EUFOR-u u BiH. Mandat bi trebao biti produžen za godinu dana.

U Savjetu bezbjednosti čuće se stav Republike Srpske. Vlada je uputila svoj izvještaj, u kojem je jasno navedeno da je krizu u BiH izazvao bivši i posljednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmjena krivičnog zakona.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.