Dodik: Sudski proces je lažna konstrukcija neustavnog Tužilaštva i Suda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da na ročište koje bilo zakazano pred Sudom BiH sutra neće otići zbog ranije zakazanih obaveza, ali da je prihvatio da uđe u taj proces kako bi demontirao lažnu konstrukciju neustavnog Tužilaštva i Suda i nelegalnog visokog predstavnika.

Dodik je ponovo ukazao na enormnu brzinu zakazivanja procesa, rekavši da se u BiH nikada ni za šta nije ovako “revnosno” i brzo postupalo.

“Ključno je da je Milorad Dodik, legalni predsjednik Republike Srpske, optužen od neustavnog Tužilaštva, pred neustavnim Sudom od nelegalnog visokog predstavnika”, rekao je Dodik i podsjetio na riječi pisca Ive Andriće – kada uđete u BiH, prestaje logika.

Dodik je rekao da nema nikakave logike da nelegitimni visoki predstavnik optuži legalno izabranog predsjednika Republike.

On je podsjetio da je optužen da ne poštuje Kristijana Šmita i ponovio da ga ne poštuje.

“On se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, nema pravo da donosi zakone, nema pravo da interveniše na zakone, nema ništa pravo. Druga je stvar što muslimani prihvataju da on ima pravo, posebno ako se nešto radi protiv Srba u BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se političke stvari trebaju rješavati dijalogom, te da bi toga trebali biti svjesni i oni koji podržavaju Šmita.

On je naglasio da za Republiku Srpsku nije tražio ništa što joj ne pripada, da to radi i danas i da nikada neće priznati nijednu odluku Šmita koja se tiče Republike Srpske.

“Na prostoru Federacije BiH /FBiH/ ja ne mogu da se borim protiv njega. Ovi ako hoće neka ga prihvate, ali koliko vidim i jedni i drugi su nezadovoljni, ali je sada glavno pitanje Dodik i šta će biti s njim”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je većina tužilaca i sudija u Tužilaštvu i Sudu BiH prošla radnu obuku u OHR-u.

“Iz OHR-a su se direktno ubacili u tužilaštva i sudove, tako i sudija za prethodni postupak, tako i onaj tužilac u nekim drugim slučajevima za mene. Kada sam mu rekao da on nije legalan i ustavan, rekao mi je – da je tačno, ali ja sam tu. Znači, tačno je da nije ustavan. To govori da u BiH može svašta. Ako BiH preživi, to će biti samo šteta za mlađe genercije i najbolje je da se ide u proces mirnog razdruživanja”, rekao je Dodik.

On je pojasnio da je potpuno iracionalno govoriti o tome kako ljudima iz Sarajeva pripada Banjaluka.

“To nema veze sa stvarnošću. Nikoga iz Banjaluke nisam čuo da kaže da je naše Sarajevo. Nije naše Sarajevo, iz Sarajeva smo istjerani. Ono je muslimansko. Preko 50.000 stambenih jedinica Srbi su napustili u Sarajevu poslije Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Sud BiH prihvatio je zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za odgađanje ročišta koje je bilo planirano za sutra i zakazao novi pretres za 6. decembar, potvrdio je danas Srni advokat predsjednika Goran Bubić.

“Prihvatili su naš zahtjev i zakazali novi pretres za 6. decembar u 13.00 časova”, rekao je Bubić.

Odbrana predsjednika Srpske uputila je juče Sudu BiH zahtjev za odgađanje sudskog ročišta planiranog za sutra zbog službenog puta predsjednika Republike Srpske u Mađarsku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *