Dodik: Srbi u Srpskoj traže samo poštovanje Ustava BiH /VIDEO/

Srbi u Srpskoj traže samo da se u BiH postupa u skladu sa Ustavom BiH, poručuje danas predsjednik Srpske. Ono što je unutrašnji dogovor političkih predstavnika iz Laktaša treba biti realizovano, poručuju zvaničnici Srpske. Dodik kaže da je taj sastanak trasirao priču o Izbornom zakonu BiH, ističući da bi bilo najbolje da je održi dogovor sa tog sastanka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska ima motiv da se Ustav BiH poštuje i da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni, dok je motiv nekih da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja.”Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se Ustav BiH ne treba mijenjati po narudžbi, već po unutrašnjem konsenzusu kada se za to steknu uslovi.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac kaže da vjeruje, da postoji politički refleks, da u FBiH ne treba da slušaju razne sarajevske lidere, koji su stranci, te da unutrašnji dogovor nema alternativu.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA, a koje su usvojene na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Elmedin Konaković lider Naroda i pravde kaže da bi bilo prirodnije da se ovaj prijedlog vrati u redovnu proceduru.

Unapređenje izbornog procesa je nešto što apsolutno nije sporno, jasan je stav zvaničnika Srpske. Komentarišući jučerašnji sastanak predstavnika partija u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da je prioritet i osnov tog sastanka trebao da bude dogovor koji je postignut u Laktašima. “Ovaj dogovor je trebao da bude tri koraka unaprijed gdje bi državna zajednica BiH pokazala da postoji unutrašnji dijalog i dogovor rekao je Banjac.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *