Dodik: Prvobitni tekst Dejtona je devastiran akcijom međunarodnih faktora /VIDEO/

I 26. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH traje debata, da li se ovaj dokument treba mijenjati. Mišljenja političara su podijeljena od toga da svako raspakivanje Dejtona  predstavlja potencijalnu  opasnost za mir u BiH do toga kako je davno trebalo mijenjati Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH, za šta se zalaže bošnjačke stranke.Postoji li u BiH izvorni dejtonski sporazum ?

Izvorni dejtonski sporazum na koji se poziva predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ne postoji , tvrdi lider SDA Bakir Izetbegović.

Dodik odgovara . Postoji Dejton, ta krilatica izvorni vezana je za prvobitni tekst Dejtona koji je bitno promašen, devastiran akcijom međunarodnih faktora, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Četiri neizabrana stranca su izazvala čitavu pometnju a to su visoki predstavnici, trojica sudija Ustavnog suda BiH – poručio je Dodik.Oni su to, kaže, učinili provodeći politiku SDA.

Da bi BiH mogla da nastavi sa pristupanjem EU, moraće da dođe do promjene Ustava BiH. Strane diplomate više puta su ponovile da je Dejtonski sporazum donio mir u BiH , ali da je to polazna tačka.BiH su potrebne izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.  SDA insistira da o procesu pregovaranja o izmjeni Izbornog zakona učestvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka, kaže  lider ove stranke Bakir Izetbegović. Ističe da je osuđen na propast pokušaj da se radi u redukovanom formatu kojeg čine HDZ i SDA, na kojem insistiraju neki predstavnici međunarodne zajednice.

OHR je  formirao ekspertsku komisiju koja treba da predloži zakon o državnoj imovini.  Prva adresa zaštite interesa Srpske je Narodna skupština. Milorad Dodik najavljuje posebnu sjednicu NS RS  na kojoj će biti razmatrano povlačenje saglasnosti Republike na Oružane snage BiH.

BIH političari  bi do kraja godine trebalo da usvoje izmjene Izbornog zakona, jer se iduće godine održavaju parlamentarni izbori u zemlji. U protivnom , ako se to ne dogodi kriza će biti produbljena.Ove  izmjene već duže vrijeme predmet su  spora među koaliconim partnerima – (SDA) i (HDZ) BiH.Izmjena Izbornog zakona obaveza je i Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i prema više presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.