Kon: “Virus korona će opstati i stalno će nam se vraćati” /VIDEO/

Virusom korona u Srpskoj zaraženo je 218 lica, a 14 je preminulo. U Bijeljini 16 novozaraženih. Dvanaest pacijenata u bijeljinskoj kovid bolnici priključeno je na respiratore, a na liječenju je  41 pacijent.

Iz Bolnice su naveli da je broj hospitalizovanih smanjen u proteklih desetak dana, ali da Jedinica intenzivnog liječenja radi u punom kapacitetu budući da su veoma teške kliničke slike oboljelih. Epidemiolog Biljana Mijović rekla je da se svakodnevno potvrđuje činjenica da su nevakcinisane osobe u najvećem riziku da obole od teškog oblika bolesti. Mijovićeva je navela da je broj pozitivnih na području Bijeljine u blagom padu i da očekuje da ovaj trend bude nastavljen.

U međuvremenu region i svijet strahuju od novog soja omikron. Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije dr Predrag Kon izjavio je danas da da će hitno inicirati da se pojača nadzor svih onih koji se vraćaju iz zemalja gdje ima ovog soja, to će značiti i vraćanje i karantin, rekao je Kon.

-Moramo da shvatimo da je izlaz iz ove situacije vakcinacija, poručuje Kon.

Laboratorije u Češkoj otkrile prvi slučaj infekcije ovim sojem. To su potvrdila dva uzorka uzeta od Čehinje koja je bila u Namibiji. Sumnja se na prisustvo omikron varijante i u Njemačkoj. Pooštrene su mere uoči božićnih praznika u Sloveniji.

U Crnoj Gori će nacionalna digitalna kovid potvrda važiti samo šest mjeseci poslije druge doze vakcine protiv virusa korona ili preležane infekcije.

U Hrvatskoj donijeta odluka o ograničavanju prelaska granice za sve koji dolaze sa područja južne Afrike zbog pojave novog soja virusa korona.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.