Dodik: Prestanite da nam pomažete tako što nam pravite probleme

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju u Evropskom parlamentu da Republika Srpska ne povlači nijedan potez da bi se otcijepila od BiH i da prestanu da pomažu BiH tako što prave probleme.

“Nijedan plan niti potez ne povlači Republika Srpska da bi se otcijepila od BiH. Ona hoće svoju ustavnu poziciju i to nije otcjepljenje”, rekao je Dodik na sastanku sa poslanicima Odbora Evropskog parlamenta za spoljna pitanja.

Ukazao je da reforme koje su donesene u BiH ne odgovaraju Ustavu, a da Srpska želi ustavnu BiH.

Republika Srpska, ponovio je, nema nijedan plan o otcjepljnju, ali je dodao da zna da neki od onih koji tu sjede svoje karijere grade na tome, međutim to nije tačno.

“Borim se za ustavnu BiH, dajte nam pomozite i obezbijedite da BiH funkcioniše kao zajednica sastvaljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, to piše u Ustavu. Obezbijedite konsenzus i BiH neće imati nijedan problem. Prestanite da nam pomažete tako što nam pravite probleme”, istakao je Dodik.

On je istakao da se ne slaže sa kolegama, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem i njihovim pokušajima da se održi stalna tenzija.

“BiH je u permanentnoj krizi, nedovršena, nestabilna, mnogi kažu i nemoguća imajući u vidu istorijske i druge razlike”, rekao je Dodik.

On je istakao da BiH ne može da bude uređena po volji jednog naroda, muslimana koji žele da završe rat, ali samo na drugi način.

Prema njegovim riječima, Srpska insitira od međunarodnog faktora, koji je upleten u unutrašnje stvari, da poštuje slovo Dejtonskog sporazuma.

“Mi dosljedno poštujemo pravni okviru i Dejtonski sporazum”, istakao je Dodik i napomenuo da nije došao da svjedoči o ukrajinskom sukobu, nego o BiH.

Ukazao je i da je na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH dobio najviše glasova u Republici Srpskoj koja je posvećena slovu Dejtonskog sporazuma, Ustavu BiH i miru, iako se uporno nameću spekulacije.

Dodik je rekao i da za razliku od Džaferovića nije učestvovao u ratu, a da je Džaferović komandovao operativnim jedinicima.

On je naveo da su u BiH stradali podjednako svi, samo je neko isfavorizvao da je neko stradao više.

Upitao je zašto EU tretira u BiH priču da su nedorasli, zašto ne pomognu da ovlada suverenitetom, te istakao kako nije u redu da u Ustavnom sudu BiH sjede sudije stranci, kao i zašto su u BiH manje vrijeni da moraju da to trpe.

On je ponovio i da u BiH ne postoji visoki predstavnik jer nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *