Intrahospitalne infekcije produžuju liječenje osnovne bolesti

Bolničke infekcije javljaju se kod pet do 10 odsto hospitalizovanih i produžavaju liječenje osnovne bolesti, istaknuto je danas na predavanju o prevenciji intrahospitalnih infekcija u bijeljinskoj Bolnici.

Ukazano je na neophodan stalan monitoring i evaluaciju znanja medicinskog i nemedicinskog osoblja, posebno sestara, budući da one najviše vremena provode uz pacijente.

Epidemiolog Biljana Mijović je rekla da se intrahospitalna infekcija definiše kao bolest koja se razvila poslije 48 časova boravka u bolnici, a nije postojala, niti je bila u fazi inkubacije u momentu prijema radi ispitivanja ili liječenja.

“Pranje ruku je obavezno prije svakog kontakta koji uključuje direktni kontakt sa bolesnikovom kožom, njihovom hranom, invazivnim pomagalima ili zavojima. Nošenje rukavica se preporučuje pri radu sa svim bolesnicima s kontaktnim načinom prenosa infekcije i nije zamjena za higijenu ruku”, napomenula je Mijovićeva.

Na “Fejsbuk” stranici Bolnice navedeno je da neispravno nošenje rukavica može biti potencijalna opasnost za medicinskog radnika, pacijenta i ostalo osoblje, kao i da su one namijenjene samo za jedan postupak i nakon njihovog skidanja obavezno je pranje ruku.

Iz Bolnice su ukazali da medicinski dio osoblja svojim znanjem i vještinom, te svjesnim i odgovornim radom, može mnogo da doprinese smanjenju broja bolničkih infekcija, odnosno smanjenju medicinskih, socijalnih i ekonomskih šteta izazvanim ovim infekcijama”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *