Dodik: Potvrđena politika jedinstva, naredni sastanak za sedam dana

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma u Banjaluci da danas nije razgovarano o imenovanjima ministara, direktora javnih preduzeća i rukovodilaca, te da će o tome biti riječi na narednom sastanku u četvrtak, 9. mart, nakon dodatnih konsultacija sekretara stranaka.

“Razgovarali smo o politikama koje su potvrdile naše dosadašnje političke odnose i stavove o važnim pitanjima. Tu smo potpuno jedinstveni. Bilo je i zahtjeva za radikalizaciju, ali ostali smo u okviru politički korektnog odnosa prema politički važnim pitanjima”, naveo je Dodik.

Kada je riječ o potpisnicima koalicionih sporazuma, Dodik je odgovarajući na pitanje izostanka predstavnika DNS-a i SPS-a rekao da SNSD sa njima održava komunikaciju i dodao da je u okviru raspodjele ostavljen procenat za one koji budu dio politika vladajuće koalicije.

“Svjestan je SNSD da će morati omogućiti participaciju nekih drugih i to je nešto o čemu ćemo razgovarati, a i koalicionim partnerima je dozvoljeno da razgovaraju sa drugim političkim subjektima i četiri odsto resursa će se koristiti sa onima koji žele sa nama”, naveo je Dodik.

On je istakao da se vlast vrši na ovaj način i da je narod ovoj koaliciji dao povjerenje.

“Da bi bili odgovorni prema narodu učinićemo sve što je neophodno, kao što se radi i u svim drugim državam i demokratskim sistemima”, rekao je Dodik.

ĐOKIĆ: NASTAVAK KONTINUITETA POLITIKE KOJA JE DOBILA PODRŠKU GRAĐANA
foto: Srna

Predsjednik Socijalističke partija /SP/ Petar Đokić rekao je da je uveren da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nastavlja kontinuitet politike koja je dobila punu podršku građana na izborima.

“Politički subjekti u vladajućoj koaliciji imaće punu odgovornost za upravljanje najvažnijim poslovima u institucijama i organima Republike Srpske i u onom dijelu koji pripada Republici Srpskoj u institucijama BiH”, rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka vladajuće kolaicije.

Đokić je naveo da predstoji jedna vrlo koordinisana aktivnost u pogledu onog što je danas potpisano, izražavajući nadu da će sve biti završeno u okviru definisanih rokova.

“Uvjeren sam da na ovaj način preuzimanjem pune odgovornosti nastavljamo kontinuitet one politike koja je dobila punu podršku građana na izborima i preuzimamo na sebe odgovornost da tu politiku realizujemo u naredne četiri godine”, rekao je Đokić.

ČUBRILOVIĆ: OPREDIJELjENOST ZA POLITIČKU SIGURNOST I BOLjE PRILIKE U SRPSKOJ
foto: Srna

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović ocijenio da vladajuća koalicija potpisivanjem današnjeg sporazuma može održati političku i svaku drugu sigurnost u naredne četiri godine u Republici Srpskoj.

Čubrilović smatra da je potpisivanje koalicionog sporazuma dodatni motiv za stabilizaciju prilika unutar Republike Srpske, a samim tim i BiH.

“Ova koalicija je opredijeljena da sprovede sve politike koje je zagovarala u predizbornoj kampanji, ali i ponašala se u izvršnoj vlasti tragom tih politika”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja sporazuma između stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, stranke potpisnice današnjeg sporazuma daće svoj puni doprinos za bolji život, prilike i veću šansu u Republici Srpskoj.

BANjAC: SRPSKA OPREDIJELjENA DA BRANI SVOJU NACIONALNU POZICIJU
foto: Srna

Lider Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac poručio je da je suština koalcionog sporazuma koji je danas potpisan u Banjaluci jeste da je Republika Srpska opredijeljena da brani svoju nacionalnu poziciju i predstavlja nastavak politike koju je Srpska do sada vodila.

Banjac je istakao da je sporazum potpisan kako bi se potvrdile sve politike koje su utvrđene prošle godine, a to je opredijeljenost da se očuva jedinstvo Republike Srpske, njena nacionalna ali i dejtonsku pozicija.

“Oštro osuđujemo i odbacujemo sve vrste nametanja koja dolaze od bilo koga i želimo da jasno stavimo do znanja da smo spremni da štitimo Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. U ovom slučaju moramo ga štititi od Ustavnog suda BiH, kao i pojedinih ambasadora koji su gosti ovde u BiH”, rekao je Banjac novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je istakao značaj da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH u potpunosti štite vitalni interes Srpske i da oko toga nikada neće biti pregovora.

“Svjesni smo da nas čekaju veliki pritisci i napadi, ali opredijeljeni smo da se tome odupremo i da kao koalicija zajedno definišemo ne samo naše djelovanje u Narodnoj skupštini Srpske, nego i kao dvoćetrinske većine koja je potrebna da se zaustave sve negativne odluke koje idu prema Srpskoj i ugrožavaju njen vitalni interes”, rekao je Banjac.

ŠAPURIĆ: NEĆE SE ODSTUPATI OD INTERESA SRPSKE
foto: Srna

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj jedinstvena je u stavu da prioritet mora biti interes Republike Srpske i od toga se neće odstupati, izjavio je danas vršilac dužnosti predsjednika NDP-a Bojan Šapurić.

Šapurić je rekao da je današnjim sporazumom podijeljena i odgovornost koalicionih partnera.

“Držaćemo se ekspozea i programa rada Vlade u kojem su definisani interesi Republike Srpske”, izjavio je Šapurić novinarima nakon potpisivanja koalicionog sporazuma u Banjaluci.

On je napomenuo da su sporazumom definisani ciljevi i programi rada za naredne godine.

“Prioritet svih jeste i mora biti interes Republike Srpske i jedinstveni smo u stavu da od toga nećemo odstupati”, istakao je Šapurić.

STEVANDIĆ: POLITIČKO JEDINSTVO – GARANT OČUVANjA SRPSKE
foto: Srna

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da politika Republike Srpske ima apsolutno jedinstvo i da su koalicioni odnosi garant sprovođenja takve politike.

“Biće jedinstven odgovor, na sve prijetnje jedinstvu, predsjednika Republike, predsjednika Vlade, predsjednika Narodne skupštine i svih predstavnika Srpske. To političko jedinstvo je zalog našeg održanja pred budućim izazovima”, izjavio je Stevandić novinarima u Banjaluci, nakon potpisivanja sporazuma vladajuće koalicije.

On je istakao da se suverenitet Republike Srpske može ugroziti samo političkim nejedinstvom, te naveo da je jedan od takvih pokušaja i odluka Ustavnog suda BiH, odnosno privremena mjera o stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

“Neće biti nikakvih pukotina – poruka je za one koji se u to uzdaju! Savjet koalicije usaglašavaće jedinstvenu nacionalnu i ekonomsku politiku, razvojne projekte i regionalna pitanja”, naglasio je Stevandić.

Lideri SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, Narodne partije Srpske i NDP-a potpisali su danas u Banjaluci novi koalicioni sporazum do 2026. godine koji podrazumijeva implementaciju rezultata izbora i broj izvršilaca u vlasti koji će biti u skladu sa izbornim rezultatom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *