Dodik: Nije problem u Ustavu i zakonu već u motivu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska ima motiv da se Ustav BiH poštuje i da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni, dok je motiv nekih da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja.

“Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima”, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Ustav BiH umnogome kopija Ustava SAD, te da su u njega ugrađena i pozitivna rješenja koja su omogućavala efikasno funkcionisanje BiH u okviru bivše Jugoslavije, prije svega element “nacionalnog ključa” koji je sprečavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim.

“Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasljeđe, kompleksnost odnosa. Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta. O svemu su vodili računa, ali su previdjeli spremnost, prije svega, SDA, ali i nekih drugih da zloupotrijebe i izigraju uspostavljeni okvir”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nikada SDA i njeni sateliti nisu željeli BiH tri ravnoprava naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva, objavljeno je na sajtu “Dodik.net”.

“Zato su prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva i gotovo polovinu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovjek čije se uporište u tom narodu mjeri promilima. Zato danas govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo spriječili njegovu zloupotrebu. Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni mali”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, unapređenje izbornog procesa je nešto što apsolutno nije sporno.

“Govorimo o promjeni Ustava da bismo spriječili njegovo kršenje. Kakvog li apsurda”, naglasio je Dodik.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *