Dodik: Ne blokiram Predsjedništvo BiH, nema odluka dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona /VIDEO/

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Najveću pažnju javnosti izazvao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik koji je učestvovao u radu, ali je glasao protiv svih tačaka. Nema odluka u Predsjedništvu dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka, poručio je Dodik nakon sjednice, dok Šefik Džaferović bošnjački član predsjedništva poziva međunarodnu zajednicu da reaguje, jer se kako kaže radi o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je na sjednici Predsjedništva BiH bilo niz pitanja iz političke i vojne oblasti koje su u nadležnosti Predsjedništva, ali da nijedna odluka nije donesena, te da će neke tačke ponovo biti na dnevnom redu naredne sjednice. Dodik je istakao da učestvovanje u radu nije blokada i da je učešće moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rješenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Nakon sjednice, novinarima se obratio i Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je rekao da se radi se o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva. Sad smo  u situaciji kada treba da reaguje međunarodni mehanizam koji je zadužen za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je Džaferović.

Dodik je istakao da učestovanje u radu nisu blokade, kako to tvrdi Šefik Džaferović. Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje i neuvažavanje Republike Srpske i na narednoj sjednici ćemo glasati protiv, što znači da će to otići na sjednicu NSRS koja će se odrediti o tim pitanjima – istakao je Dodik.

Srpski član predsjedništva ponovio je da je mir neprikosnoven, ali izrazio mišljenje da BiH gubi kapacitet za održivost i da je potrebno razgovarati o mirnoj disoluciji.Na sjednici Predsjedništva BiH, kazao je, nije bilo govora o predstojećem Bledskom strateškom forum na koji je pozvano i Predsjedništvo BiH.

-Mislim da je danas namjerno izbjegnuta odluka o odlasku na samit. Ukoliko neko ode otišao je o privatnom aranžamanu i ne može tamo zastupati stavove BiH, kazao je Dodik koji je već ranije odbio učešće zbog prisustva visokog predstavnika Kristijana Šmita.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *